Postimees LAVis: ka vaesed rõõmustavad uue presidendi rikkuse üle (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cyril Ramaphosa toetajad Kaplinnas.
Cyril Ramaphosa toetajad Kaplinnas. Foto: GIANLUIGI GUERCIA/AFP/Scanpix

Nii jõukad kui vaesed rõõmustavad üheskoos, sest LAVi uus president Cyril Ramaphosa peaks olema piisavalt jõukas, et mitte rahanäljase Jacob Zuma kombel korruptsiooniga tegelema hakata.

Möödunud sõbrapäev andis Lõuna-Aafrika Vabariigi elanikele põhjuse kergemalt hingata. President Zuma, kes on oma valitsusaja jooksul elanikke kostitanud nii vägistamisskandaali, rahapesu kui maksumaksja raha eest isikliku villa püstitamisega, astus lõpuks tagasi. Kui üldiselt on LAVi elanikud aktiivsed protesteeriad, siis pärast Zuma tagasiastumist valitseb kohapeal harjumatult rahulik õhkkond - märgata ei ole ei proteste ega suuri rõõmupidustusi.

Cyril Ramaphosa (paremal) võttis presidenditooli üle Jacob Zumalt.
Cyril Ramaphosa (paremal) võttis presidenditooli üle Jacob Zumalt. Foto: KOPANO TLAPE/AFP/Scanpix

Paratamatult jääb mulje, et Zuma trikitamine ning pikalt kestnud võitlus tagasiastumise üle on kohalikud lihtsalt ära väsitanud. Mis on ka iseenesestmõistetav, sest nii söögi alla kui söögi peale tuleb meediast aina uusi erinevaid arvamusi «õudusunenäo» lõppemisest. Nii näitavad isegi netikommentaatorid esmaseid väsimusemärke ning Zuma-teemaliste uudiste kommentaaride arv on märkimisväärselt vähenenud.

Kuigi võiks eeldada, et korrupeerunud presidendist lahti saamine paneb linna rõõmust kihama, on kohalike haavad veel värsked ning teemasse suhtutakse ettevaatlikult. «Presidendid on ennegi meid alt vedanud, vara rõõmustada,» lausub Johannesburgis töötav advokaat tagasihoidlikult. Ettevaatlikus kandub üle ka inimeste kommentaaridesse - kohalikud vastavad hea meelega teemakohastele küsimustele, kuid oma nime alt ei soovi keegi arvamust avaldada ka välismeedia jaoks.

Vaade Johannesburgile.
Vaade Johannesburgile. Foto: Erakogu

Kesklassi kuuluvate inimeste ja kohaliku eliidi seast on raske erimeelsusi leida. Kuna Zuma jõudis aastate jooksul alla viia nii riigi majanduse kui maine, on jõukamad aafriklased ühel nõul, et riigi majandust ootavad nüüd ees helgemad päevad. Põhjust uskuda majanduse paranemisesse on juba praegu. Nii ei suuda kohalikust valuutast ehk randist rääkides naeratust tagasi hoida ka impordiga tegelevad ärimehed - koheselt pärast Zuma lahkumist tugevnes rand oluliselt.

Muidugi on uus riigipea edukatele kohalike meelejärgi ka tubli ärimehe staatuse tõttu. Ramaphosast rääkides alustavad pea kõik oma juttu justkui raamatust pähe õpitud lausega «Ta on vähemalt rikas.» Nii loodetakse, et LAVi ühe rikkaima mehena ei hakka uus president raha pärast korruptsiooniga tegelema ning huvitub inimeste heaolust rohkem kui Zuma.

Kuigi Zuma toetajateks peaks olema pigem vaesem elanikkond, leiab ka vaeste seast neid, kes tunnistavad, et neil on uue presidendi üle hea meel. Nii väljendavad kehvemal järjel oleva Johannesburgi linnaosa noored rahulolu uue presidendi rikkuse üle. Paistab, et riigis valitseb hetkel ebatavaline harmoonia vaesema ja rikkama elanikkonna vahel.

Kohalikud noored.
Kohalikud noored. Foto: Erakogu

Noored räägivad lootusrikkalt ka sellest, kuidas usuvad, et kõrgharidusega Ramaphosa mõistab paremini lihtrahva harimise olulisust. «Ma armastan teda,» ei hoia kohalik naistudeng end tagasi, laskumata sealjuures detailidesse, millega Ramaphosa tema armastuse välja teeninud on.

Uurides Zuma kohta jäävad aga noorukid vait ning raputavad vaid pead. Julge naistudeng võtab jälle esimesena sõna ning vastab kõigi eest, et eks seal ole veel palju tagamaid, mida keegi ei tea. «Hea, et meil on president, kes oskab vähemalt inglise keelt korralikult rääkida,» tulevad ka teised naerdes uuesti jutuga kaasa, vihjates Suulu päritolu Zuma puudulikule inglise keele oskusele.

Huvitaval kombel ei jäänud varem presidendi haridustase vaesele elanikkonnale ette ning nad hääletasid Jacob Zuma poolt just nimelt tema ilusa loo tõttu - hariduseta vaene mees, kes on jõudnud kaugele. Täna usub aga ka juba vaesem elanikkond jõukate ja haritud inimeste juhtimisse. «Ma hääletasin ise nooremana tema poolt, sest ka mina tulen vaesemast perest ja mulle tundus, et temasugune mees suudab meiega samastuda. Siis hakkas aga kõik allamäge minema,» meenutas kohalik advokaat.

Kuigi advokaadi tunnistus, et kunagi toetas ka tema Zumat, hakkab olukorrale andma juba teistsugust vaatenurka, on Johannesburgis endiselt keeruline kohata kedagi, kes oleks ka praegu avalikult suur Zuma fänn ja nõus sellest rääkima.

Nii ehmatab ka muidu naerusuine kohalik turvamees presidentide küsimuse peale ära ning hakkab puterdama «Ma ei tea, ma ei oska midagi öelda.» Turvamehe reaktsioonis pole aga midagi imelikku, sest kahjuks ei oleks olukord, kus ta Zuma avalikult toetamise eest mõnelt jõukalt valgelt pereemalt korraliku peapesu saaks, üldsegi mitte võimatu. Seetõttu on nii töökoha säilitamise kui rahu huvides parem oma arvamus endale hoida.

Zuma pooldajaid on üleüldse linnast raskem leida, sest tavaliselt on nendeks külades elavad vaesemad inimesed, kes toetavad meest kõiges. Just nagu Keskerakonna valijad Eestis jäävad erakonnale truuks ka pärast skandaale, on sama lugu siin kohaliku partei ANC-ga. Kuna Mandela juhtimisel seljatas ANC aprtheidirežiimi (valgete ülemvõimu), on enamikul vaestest mustanahalistest ükskõik, mis poliitikas toimub. Nende hääl läheb ikka ANC-le. Nii saavutas ka Zuma partei juhi ning rahvamehena suure poolehoiu.

Juuksurisalong Johannesburgi vaesema piirkonna tänaval.
Juuksurisalong Johannesburgi vaesema piirkonna tänaval. Foto: Grete Vahtakand

Kuigi poliitiline olukord riigis on olnud juba pikemat aega pingeline, leidub ka neidki, kes end olukorrast häirida ei lase. Nii ütleb kohalik talunik midagi, mida linnas ükski enesest lugupidav elanik öelda ei julge - nimelt on temal olukorrast üleüldse ükskõik. «Kogu see poliitikateema läheb ühest kõrvast sisse, teisest välja,» arutleb mees ning lisab, et ega see korruptsioon kusagile ei kao. «Tuleb uus ja ikka sama probleem, saaks vaid need teed korda,» on talunikul hoopis teine mure.

Olgu kohalike arvamustega kuidas on, lootust paremale tulevikule on LAVil pärast Zuma lahkumist küllaga. Sealjuures võtab aga endise riigipea tekitatud kahjust taastumine veel omajagu aega. Tsiteerides anonüümset netikommentaatorit: «Õudusunenägu on küll läbi, kuid pohmell kestab veel pikalt.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles