Postimees 1938. aastal: saated, aktused, vastuvõtud - Soome tähistab Eesti 20. sünnipäeva

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakeelepäeval lehvivad Eesti lipud.
Emakeelepäeval lehvivad Eesti lipud. Foto: Erakogu

Eesti Vabariigi aastapäeva pühitsemine Soomes toimub tänavu väga laialdases ulatuses ja pidulikul viisil. Esimestena pühitsevad Helsingis elutsevad eestlased oma Soome lahe lõunapoolsel kaldal asuva isamaa 20. sünnipäeva. Vabaduspäeva eelõhtul Helsingi Eesti Haridusseltsi korraldusel Seltsi ruumides. Koosviibimisest, millele oodatakse rohkesti külalisi, võtab osa ka Eesti saadik R. Möllerson.

Tegelikul peopäeval, 24. veebruaril ka kogu Soome lipustub vennasrahva rõõmust osavõtu märgiks. Saadik Möllerson asetab hommikul kell 11 pärja Eesti Vabadussõjas langenud soomlaste mälestussambale Vana kiriku puiesteel. Hiljem on kuni kella 13 Eesti saatkonnas ette nähtud õnnitluste vastuvõtmine. Päevapidulik kontsertaktus toimub Soome Eesti Seltsi korraldusel õhtul kell 19.30 Helsingi ülikooli aulas.

Aktusest on lubanud osa võtta ka vabariigi president K. Kallio. Tervituskõnega esineb prof. Tallgren, kuna me valitsuse esindajana kõneleb välisminister Holsti. Pidukõne peab Tartu ülikooli professor H. Kruus. Aktus lõpeb Eesti ja Soome hümni ühislauluga Soome valgekaardi rügemendi orkestri saatel. Õhtul kell 22 on Eesti saatkonnas vastuvõtt Soome valitsuse, seltskonna- ja hõimutegelaste silmapaistvatele esindajatele.

Soome rahva laiemad massid võtavad vennasrahva vabaduspäeva pühitsemisest osa Soome ringhäälingu kaudu, kes oma neljapäevase saatekava pühendab täielikult Eestile. 22.02.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles