Nigeerias on islamistide rünnaku järel kadunud 111 koolitüdrukut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader jaanuaris levinud Boko Harami videost, milles üks rühmituse juhtidest Abubakar Shekau peab kõnet.
Kaader jaanuaris levinud Boko Harami videost, milles üks rühmituse juhtidest Abubakar Shekau peab kõnet. Foto: HANDOUT/AFP

Nigeeria kirdeosas on pärast islamistide rühmituse Boko Haram rünnakut kadunud 111 koolitüdrukut, teatas kolmapäeval politsei.

"815 õpilast naasis pärast põgenemist kooli ja nad on üle loetud. Koolis õppis 926 tüdrukut. Ülejäänud on kadunud," tõdes Yobe osariigi politseiminister Abdulmaliki Sumonu.

"Meil on põhjust uskuda, et nad viidi ründajate poolt kaasa," ütles rünnaku ajal põgenema pääsenud 16-aastane Aisha Yusuf Abdullahi, kes naasis koju Potiskumi linna.

"Kardame, et meil on tegemist uue Chiboki stsenaariumiga," ütles ühe kadunud tüdruku sugulane Abubakar Shehu.

Kohaliku politseiülema sõnul saabus islamistide autokonvoi Yobe osariigis asuvasse Dapchi esmaspäeval kella kuue ajal õhtul eesmärgiga rünnata õppeasutust.

"Kui nad ründasid küla, siis alustasid nad tulistamist ja kõlasid ka plahvatused," kirjeldas pealtnägija.

"Tüdrukutekoolis kuuldi seda ning lapsed ja õpetajad jõudsid enne ründajate saabumist põgeneda," lisas tunnistaja.

Pühasõdalased rüüstasid enne lahkumist kooli.

Nigeeria kohus mõistis eelmisel nädalal 15-aastase vangistuse mehele, kes oli seotud enam kui 200 koolitüdruku röövimisega 2014. aastal Nigeeria kirdeosas Chiboki linnas. 2015. aastal vahistatud Yahaya on esimene, kes mõisteti süüdi inimröövis, mis vallandas üleilmse pahameeletormi ja kampaania tüdrukute vabastamiseks. Lapsed sunniti peamiselt islamistide naisteks või seksiorjadeks, aga kasutati mõnedel andmetel ka enesetapurünnakutes.

Islamistlik rühmitus Boko Haram alustas terrorirünnakuid 2009. aastal Nigeerias ja levis kiiresti naaberriikidesse. Veriseid rünnakuid on korraldatud Nigeris, Tšaadis ja Kamerunis. Surma on saanud kokku üle 20 000 inimese ja umbes 2,6 miljonit inimest kaotanud kodu.

Kuigi Nigeeria armee ja valitsus on kinnitanud, et Boko Haram on sisuliselt alistatud, pole džihadistide rünnakud peatunud. Iseäranis suures ohus on raskesti ligipääsetavad maapiirkonnad ja linnad äärealadel.

Nigeeria kirdeosas Kondugas hukkus alles nädalavahetusel kolmes turul kärgatanud enesetapuplahvatuses 19 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles