Fotod ja videod kohtust: mehe noaga tapnud noor naine mõisteti 9 aastaks vangi (2)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus tunnistas 21-aastase Elizaveta süüdi mullu suvel Tallinna lauluväljaku lähedal 23-aastase noormehe noaga tapmises ja mõistis ta üheksaks aastaks vangi.

Lisaks mõistis kohus neiult tapetud Igori emale välja mittevaralise kahju 5000 euro ulatuses. Ka peab Elizaveta katma emale mittevaralise kahju, sealhulgas matusekulud kokku 2200 euro ulatuses. Lisaks maksab Elizaveta kinni kriminaalmenetluse kulud.

Kohtunik selgitas otsuse kuulutamisel, et kohus nõustub prokuröri seisukohaga, et tegu oli tahtliku tapmisega. Kuigi kohtu hinnangul pole tõendeid, et tapmine oli kavatsetud, oli tegu kaudse tahtlusega, sest lüües noaga piirkonda, kus asuvad elutähtsad organid, peab lööja arvestama võimalusega, et saabub teise inimese surm. Pealegi tunnistas Elizaveta ise, et ta meest noaga lõi.

Kohus arvestas, et süüalune kahetses oma tegu ja kuna tegu oli tahtluse kergema vormiga, siis mõistis karistuse alla sanktsiooni keskmist normi.

Mittevaralist kahju kommenteerides tõdes kohtunik, et selle määramisel peavad esinema erandlikud asjaolud. Kuna ohver oli veel ligi viis kuud pärast rünnakut teadvuseta haiglas ja tema ema pidi poega nii nägema, sai ema hingelise trauma, mida tõestas ka arstitõend. Samas hindas kohus ka seda, millist summat Elizavetal, kellel pole oma elukohta, on võimalik pärast vanglakaristuse kandmist tagasi maksta.

Riigi poolt määratud kaitsja vandeadvokaat Leelo Viil ütles, et nad kaebavad otsuse kindlasti edasi, kuna kohus oma põhjendustes isegi ei kaalunud, et tegu võis olla surma põhjustamisega ettevaatamatusest.

Prokurör palus eelmisel istungil tunnistada Elizaveta süüdi noore mehe tahtlikus tapmises ning nõudis talle karistuseks 10-aastast vangistust.

Naise kaitsja palus kvalifitseerida süü ümber surma põhjustamiseks ettevaatamatusest. Kaitsja sõnul ei ole kuidagi tõendatud, et tapmine oli tahtlik. Kaitsja hinnangul ei tohiks neiule mõistetav vanglakaristus olla pikk. Ta palus kohtul võtta arvesse ka seda, et naine kahetseb tegu ja ta on varem kriminaalkorras karistamata.

Prokuröri sõnul on kohtumenetluse käigus leidnud tõenditega kinnitust, et naine sooritas oma teo tahtlikult ning Elizaveta tuleks mõista süüdi tapmises. Selle paragrahvi järgi saab karistada 6–15-aastase vangistusega. Prokurör märkis, et taotleb noorele naisele karistust kohtupraktika keskmise määra lähedale.

Elizaveta ütles oma viimases sõnas, et kohtumisele minnes ei soovinud ta kellelegi kehavigastusi tekitada või veel vähem kelleltki elu võtta.

Elizaveta pussitas Igorit 16. juuni õhtul Tallinna lauluväljaku lähedal Valge tänava alguses asuval parkimisplatsil noaga rindkeresse. Enne seda oli viieliikmeline seltskond tarvitanud Lasnamäel alkoholi. Kiirabi toimetas mehe haiglasse, kus ta 3. oktoobril suri.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles