Seemned kile sisse kasvama

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemnetega kilerullid asetatakse vähese veega klaasi ja mõne nädala pärast on pikeerimisvalmis taimekesed olemas.
Seemnetega kilerullid asetatakse vähese veega klaasi ja mõne nädala pärast on pikeerimisvalmis taimekesed olemas. Foto: ogorodsad.rf

Pinnast ja anumaid, millesse seemneid külvata, leiab aianduspoest küllaga, aga rohenäppude leidlikkusel pole piire ja asja ajab ära ka koduste vahenditega.

Puhtaks pestud piimapakid, WC-paberi rullid ja ajalehest volditud potid on meil juba laialt tuntud, aga Venemaa aiandusteemalistest TV-saadetest ja internetikülgedelt on silma jäänud soovitus külvata seemned hoopis kilerulli – nii pole algul vaja mullaga mässata ja hoiab ruumi kokku. Kuna meil on kodus kass ja koer, kes lapsi koolist oodates aknalauad vallutavad, tundus mõte põnev ja katsetame selle mooduse ära tomatiseemnetega – need visad taimed peaksid võimaliku ebamugavuse ehk andeks andma.

Seemnete külvamiseks tuleb lõigata 10 sentimeetri laiune kileriba, asetada sellele sama laialt tualettpaberi riba ja see siis veega niisutada.

Nüüd saab märjale paberile külvata seemned. Nii peaks allikate andmeil õnnestuma külvata lilli, tomateid ja teisigi köögivilju. Seemned tuleb asetada ühe sentimeetri kaugusele ülemisest servast ja nende vaheks jätta paar-kolm sentimeetrit.

Seejärel laotada peale veel üks kiht tualettpaberit ja sellele taas kileriba. Nüüd tuleb kõik ettevaatlikult rulli keerata ja panna rull, seemned ülespoole, mõnda klaasi seisma. Klaasi valada umbes kolme sentimeetri jagu vett, mida siis aeg-ajalt vajaduse järgi vahetada või lisada. Vette võib panna ka taimede kasvustimulaatorit.

Olenevalt liigist peaksid taimed paari nädala pärast tärganud olema. Kui taimekestele on kasvanud kaks pärislehte, on aeg rull klaasist välja võtta ja lahti keerata.

Nüüd peaksid paarisentimeetriste vahedega reas olema istutusvalmis taimekesed. Valige kõige ilusama juurekavaga taimed välja ja istutage pottidesse. Kui paberit ei saa taime küljest kätte, las olla – istutage koos sellega.

Meie keerasime amplitomati seemned kilesse ära. Põnev vaadata, mis saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles