Otsepilt: valitsus peab riigi juubelinädala istungi Viljandis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Valitsus peab riigi juubelinädala istungi täna Viljandis, kust on pärit hulk Eesti riiki ehitanud riigivanemaid. Esmakordselt Eesti ajaloos arutab valitsus istungi esimest päevakorrapunkti avalikult.

Viljandi Ühisgümnaasiumis kell 11 alganud istungil esinesid sõnavõttudega linnavolikogu esimees Helir-Valdor Seeder, linnapea Madis Timpson, gümnaasiumi direktor Ülle Matsin. Ajaloolise tagasivaate 100 aasta eest toimunud sündmustele tegi muuseumi direktor Jaak Pihlak. Istungile järgnes kell 12 pressikonverents.

Valitsus võttis täna Viljandis Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul vastu pöördumise, milles tänab Eesti rahvast ja Eesti riigi loojaid, taastajaid ja edasiviijaid ning kutsub kõiki Eesti inimesi ja sõpru tähistama meie riigi 100. aastapäeva.

Pöördumise täistekst:

««Eesti! Sa seisad lootusrikka tuleviku lävel, kus sa vabalt ja iseseisvalt oma saatust võid määrata ja juhtida! Asu ehitama oma kodu, kus kord ja õigus valitseks, et olla vääriliseks liikmeks kulturarahvaste peres! Kõik kodumaa pojad ja tütred, ühinegem kui üks mees kodumaa ehitamise pühas töös! Meie esivanemate higi ja veri, mis selle maa eest valatud, nõuab seda, meie järeltulevad põlved kohustavad meid selleks.»

Nii on kirjas meie riigi välja kuulutanud manifestis kõigile Eestimaa rahvastele.

Me täname Eesti rahvast ja tema toonaseid juhte tarkuse ja vapruse eest, mis panid aluse iseseisvale ja sõltumatule Eesti Vabariigile. Riigile, mis on rajatud vabadusele, õiglusele ja õigusele. Riigile, mis on kaitseks sisemisele ja välisele rahule ning pandiks praegustele ja tulevastele põlvedele nende ühiskondlikus edus ja üldises kasus. Riigile, mis peab tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade.

Me täname kõiki Eesti inimesi ja sõpru kodus ja laias maailmas, kes ei kaotanud rasketel kannatuste aastatel usku Eesti rahva ning riigi püsimisse.

Me täname inimesi, kes kõikumatus usus ja vankumatus tahtes taastasid Eesti riigi.

Me mõtleme tänutundega kõigile neile, kes on kaotanud elu või toonud ohvreid selle nimel, et Eesti oleks vaba.

Me oleme tänulikud inimestele, kes hoiavad ja arendavad meie riiki.

Me oleme tänulikud inimestele, kes kannavad meie riiki oma südames Eestist eemal viibides. Te olete alati oodatud tagasi koju.

Me oleme tänulikud meie riigi kõigile varasematele valitsustele, kes on Eestit hoidnud ja edasi viinud.

Me oleme tänulikud kõigile Eestimaa inimestele.

Kutsume kõiki Eesti inimesi ja sõpru tähistama meie riigi 100. aastapäeva ning hoidma seda ajaloolist hetke oma hinges ja mälestustes.

Eesti! Sa oled iseseisev ja vaba ning määrad ja juhid ise oma saatust. Sa vaatad kindlalt ja lootusrikkalt tulevikku. Sa oled maailma rahvaste pere väärikas liige. Sa oled meie kodu, kus valitsevad kord ja õigus. Sa oled kodu, mida me armastame, hoiame ja edasi ehitame. Sa oled kodu, kus me peame kalliks oma esivanemaid ja mille me anname edasi oma järeltulevatele põlvedele.

Palju õnne, kallis Eesti!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles