Soini lahendas Muumide kodumaa müsteeriumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muumimamma ja muumipapa.
Muumimamma ja muumipapa. Foto: Jens O. Kvale / J-K Photos /SCANPIX

Jaapanis levinud kära Muumide kodumaa üle muutus sel nädalal diplomaatiliseks küsimuseks, kui Jaapani ja Soome välisministrid kinnitasid, et vaidlus leidis lõpliku lahenduse, vahendab Jaapani uudisteväljaanne Mainichi.

Soome kunstniku loodud jõehobulaadsed tegelased põhjustasid ühes Jaapani ülikoolis sisseastumiskatsetel viibinute seas palu raevu ja segadust. Üks eksami geograafiat puudutanud küsimus kirjeldas Muumide seiklusi ja palus nimetada nende päritolumaa. Muumide kodumaad pole algsetes lugudes aga kunagi nimetatud.

Muumide looja Tove Jansson. 
Muumide looja Tove Jansson. Foto: Kenneth Jonasson/Expressen

Jaapani välisminister Taro Kono ja tema Soome ametikaaslane Timo Soini aga teatasid kolmapäeval enne ametlikku õhtusööki Tokyos ajakirjanikele, et Muumioru asukoha küsimus on lõpuks lahendatud. «Nüüd me teame, kus Muumid elavad. Nende kodu on meie kõigi südametes ja me saame rahus elada teadmisega, et see probleem on lahendatud,» teatas Soini.

Muumid olid jaapanlaste seas populaarsed juba enne eksamiküsimuse ümber lahvatanud vaidlusi. Tegelaste looja Tove Jansson kirjutas algsed lood rootsi keeles. Jansson suri 2001. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles