Haley: USA Lähis-Ida rahukava on peaaegu valmis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NIkky Haley ja Jared Kushner.
NIkky Haley ja Jared Kushner. Foto: Timothy A. Clary/AFP/Scanpix

Washingtoni rahukava Iisraeli ja palestiinlaste vahelise vastasseisu lõpetamiseks on peaaegu valmis, ütles USA suursaadik ÜROs Nikki Haley.

«Ma arvan, et nad on seda lõpetamas,» ütles Haley Chicago Ülikooli Politoloogiainstituudis, viidates president Donald Trumpi valitsuses Lähis-Ida rahuprotsessiga tegelevatele ametnikele.

Trump Lähis-Ida erisaadik Jason Greenblatt ja väimees ning nõunik Jared Kushner kohtusid mõne päeva eest ÜRO Julgeolekunõukogu liikmesriikide esindajatega ning palusid neilt toetust tulevasele rahukavale.

«Nad veel arutavad selle üle,» ütles Haley, kes ei täpsustanud, millal kava avalikustatakse. «Kava ei hakka armastama kumbki pool. Ning seda ei hakka vihkama kumbki pool. Kuid see on alus, millelt saab hakata kõnelusi pidama,» sõnas suursaadik.

USA suursaadik ÜROs kommenteeris ka rahvusvahelist vastuseisu tekitanud Ühendriikide otsust tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. «Kongress hääletas ülekaalukalt Jeruusalemma Iisraeli pealinnaks nimetamise ja meie saatkonna pealinna kolimise poolt.»

Varasemad USA presidendid kartsid, et taevas võib alla kukkuda, kui Washington säärase sammu astub, sõnas diplomaat. «Taevas on ikka pea kohal,» sõnas Haley. «Nüüd on meil käes aeg, mil kõnelused iisraellaste ja palestiinlaste vahel saavad alata.» 

Palestiina omavalitsuse president Mahmoud Abbas ärgitas teisipäeval korraldama 2018. aasta keskel rahvusvahelist konverentsi, mille eesmärgiks on lahendada aastakümneid kestnud Iisraeli ja Palestiina konflikt.

Palestiina omavalitsus on kuulutanud, et Washington ei saa pärast Trumpi otsust enam etendada ausa vahendaja rolli Lähis-Ida rahuprotsessis.

Iisraeli-Palestiina rahukõnelused katkesid 2014. aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles