Video: Putini lähedane liitlane oli Süüria rünnaku eel tihedas kontaktis Damaskuse ja Kremliga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Prigožin (vasakul) aitamas Vene presidendile Vladimir Putinile toitu serveerida.
Jevgeni Prigožin (vasakul) aitamas Vene presidendile Vladimir Putinile toitu serveerida. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

Oligarh, keda peetakse USAd ja nende liitlasti rünnanud Vene palgasõdurite kontrollijaks, oli juhtumile eelnenud nädalatel tihedas kontaktis Kremli ja Süüria ametnikega, vahendab Washington Post.

USA luureandmetest selgub, et Vene oligarh Jevgeni Prigožin ütles jaanuari lõpus ühele Süüria kõrgele ametnikule, et üks Vene minister oli talle andnud loa tugevaks ja kiireks ürituseks veebruari alguses.

Prigožin ehtis läinud nädalal meediaväljaannete esilehti, kui tuli ilmsiks, et USA eriprokurör Robert Mueller esitas talle süüdistuse 2016. aasta USA presidendivalimiste aegu Vene infosõja rahastamises ja juhtimises.

Prigožin on tuntud oma lähedaste suhete poolest Vene presidendi Vladimir Putiniga. Nad tutvusid, kui oligarh ajas Peterburis restoraniäri.

Ühendriikide luurajad usuvad, et muude ettevõtmiste seas kontrollib Prigožin peaaegu kindlasti ka Süürias president Bashar al-Assad poolel võitlevaid Vene palgasõdureid. Palgasõdurite meeskond, kelle palkas Wagneri-nimeline ettevõte, koosneb ülimalt riigimeelsetest venelastest ja Vene sõjaväe veteranidest. Osa neist võitles Vene meedia andmetel ka Ukrainas.

USA ja Vene toetatud Assadi vägesid eraldab nüüdseks osades Ida-Süüria piirkondades vaid mõni kilomeeter. USA ja Vene sõjaväelased on viimaste aastate jooksul pidanud pidevat telefonisidet, et vältida konflikti.

On selge, et rünnak oli üks viimaste aastate suurimaid väljakutseid, millega USA sõjavägi Ida-Süürias silmitsi on seisnud. Samuti pani see küsimärgi alla Ühendriikide sealse koostöö Venemaaga, kes on Assadi põhitoetaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles