Video ja galeriid: noorim aktsiisipoliitika vastane on neljakuune (59)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded eestlased sõitsid täna Lätti, et avaldada meelt riigi aktsiisipoliitka vastu.

Ajakirjanik Silvia Paluoja sai jutule perega, kes hakkas sõitma juba kell 9 Järvamaalt. Pere rääkis, et nad tulid protestima aktsiiside tõusu vastu ja see ongi sõidu põhieesmärk.

Kõige noorem osaleja on ilmselt neljakuune Trevor, kelle ema rääkis, et ta ei tea, kas see rahvaalgatus aitab, aga märku andmine valitsusele on see igal juhul: maksude tõstmisega on mindud liiale. Nimetati, et Lätis on ehituskaup ja kütus märksa odavam kui meil.

Üks Paide transpordifirma omanikest ütles otse, et eesmärk on see valitsus maha võtta. "Näitame, et rahvas ütleb oma sõna, transpordiettevõtetele on see valitsus koti pähe tõmmanud teemaksustamise ja aktsiisidega, keegi ei tangi ju enam Eestis, aga me peame konkureerima teiste riikide vedajatega," põhjendas ta.

Mitme aktsioonis osaleja arvates ei ole mõtet ühekaupa ega öösel märku anda, vaid oma meelsust tuleb näidata koos ja suurelt.

Autosid tuli kella 13.45 paiku järjepidevalt juurde. Kohal on juba tuhandeid inimesi. Üritust turvab samuti Läti politsei.

Kell 13.15 oli Mazsalacasse kohale jõudnud mitu autokolonni Eesti eripaigust ja oodatakse lava. Eestlaste protestiaktsiooni tõttu on väljas arvukalt Läti politseinikke, kes reguleerivad liiklust.

Pärnu Postimehe ajakirjaniku Raido Keskküla sõnutsi on rahvas rõõmsameelne, kuid ollakse pahased Eesti aktsiisipoliitika suhtes. Kell 14 peaks algama seal meeleavaldus ja selleks tuleb Eestist kohale lava.

Pärnumaal üritust juhtiv Indrek Tarkpea sõnas Pärnu Postimehele, et 600 peal läks tal autode loendamine segamini. Protestiaktsioonile tulnud inimesed rääkisid, et näitavad nii rahulolematust kütuseaktsiisi tõusu ja elu üldise kallinemisega.

Enne seda imestas Mazsalaca keskuses poe ees kohalik mees Valdis selle üle, miks eestlased Lätti tulevad. Valdis oli hiljuti käinud Pärnus ja üllatus, kui nägi siinse diislikütuse hinda, mis tema jutu järgi on 15 senti liitri kohta madalam kui nende lähimas tanklas, ja rääkis, et Valmieras seisavad alupäeviti ehituspoe ees ainult Eesti numbrimärgiga autod.

“Aga juust on teil hea ja seda käivad lätlased teilt ostmas,” sõnas Valdis ja soovitas käia ära 1919. aastal langenud eestlastele pühendatud mälestusmärgi juures, kuhu just sellel hommikul küünlad ja lilled asetati.

Aktsiisitõstmisvastase aktsiooni “Maksud sõidavad Lätti” peakorraldaja Taavi Leppik rääkis, et kahes piiripunktis, Iklas ja Valga suudeti autod enam-vähem ära luged: neid oli 1500. Vähesed tulid üksinda, nii et osalejate arvu võib korrutada kolmega vabalt. Tuldi ka bussidega, mis tähendab, et Eesti ja Läti lippude lehvides kogunes 4500–5000 inimest. Avaldadamaks oma arvamust praeguste poliitikute otsuste ja käitumise suhtes.

Rahvas oli ennast Eesti Vabariigi 100. aastapäeval Lätti sõiduks eri viisil dekoreerinud: paavstist ja pühast õest kuni tartlaste toodud saunani, kus julgemad leili võtsid. Oli rahvarõivais osalejaid, sinimustvalgete põnevate mütsidega tulnuid.

Silma hakkas ühe auto tagaaknal kiri “Eestis on parem elada kui Aafrikas”, mille kohta autoomanik rääkis, et tema arutas ühel päeval sel teemal oma ülemusega. Meil on maksud alampalga määraga võrreldes kõrged, kui mõelda näiteks üksikemale või -isale, kes peab tegema kulutusi nii palju, et raha elamiseks ei jäägi.

“Selle aktsiooniga ühinemine on pigem selline efekt, et kõik lähevad, mina ka, aga ma ei uskunud, et see üritus nii suureks kujuneb. Kleepust lõikasin need tähed ja pääsukese ja rukkilille ja see on minu moodi sõnum, et me tulime siia protestima, aga meil ei ole veel kõige hullem,” rääkis mees, kes oli tulnud Viljandist perega ja ütles oma eesnimeks Siim.

Kuuldus väga teravaid ütlemisi Jüri Ratase juhitava valitsuse kohta ja kinnitati, et aktsioon ei tähenda, nagu poleks Eesti osalejatele armas. Kuid sõnum riigi tähtsaimal päeval ei saa kosta kurtidele kõrvadele ja valitsus ei või enam rahvast kõiksuguste maksudega ruineerida.

“Nad ei tunnista ühtegi viga, rahva arvamust ignoreeritakse täielikult,” sõnas Keila-Joalt tulnud Tanel. “Arvatavasti saab see aktsioon rahvusvahelist kajastust, kuna ta on nii suurejooneline ja sedavõrd võimas, siis tegelikult peaksid selle peale astuma tagasi Ossinovski kui Ratas, kui nad vähegi on aumehed. Selle, et Eesti Vabariigile tähtsal päeval Lätti sõideti, on ju valitsus ise esile kutsunud, rahva selleni viinud. Ja kui argipäeval seda teha, on see nagu lumme lasta. Vaat täna on see päev, kui see sõnum kohale jõuab.”

Kommentaarid (59)
Copy
Tagasi üles