Aktivistid: Süüriasse saabus veel kaks Vene viienda põlvkonna hävitajat (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene hävitaja Süüria taevas. Pilt on illustreeriv.
Vene hävitaja Süüria taevas. Pilt on illustreeriv. Foto: AMER ALMOHIBANY/AFP/Scanpix

Süüria Hmeimimi õhuväebaasi saabus veel kaks Vene 5. põlvkonna hävituslennukit Su-57, teatasid aktivistid laupäeval, postitades sotsiaalvõrgustikesse fotod lennukitest.

Informeeritud allikad teatasid varem sel nädalal Interfaxile, et kaks SU-57 lennukit suundus Süüriasse.

Vene sõjalisel kontingendil on nüüd Süürias neli 5. põlvkonna hävituslennukit.

BBC venekeelne teenistus kirjutab, et Su-57 pole veel läbinud riiklike katsetuste tsüklit ning ekspertide sõnul ei saa praegu veel rääkida selle hävitaja lahinguvalmidusest. Samas pole hävitaja süsteemide valmisolekust peaaegu mitte midagi teada.

Kaitseministeeriumis töötav allikas ütles RBK-le, et viienda põlvkonna hävitajate paiskamine Süüriasse on vastus USA varghävitajate lennule Süürias. Ilmselt peetakse silmas USA viienda põlvkonna hävitajate viibimist Deir-er-Zori piirkonnas, kui USA lennuväe rünnakus said surma Vene nö rohelised mehikesed.

Teiseks põhjuseks, miks Su-57 hävitajad Süüriasse viidi, on tõenäoliselt Venemaa kaitseministeeriumi soov katsetada mõnesid Su-57 süsteeme lahingutingimistes (Vene õhujõud peavad kõiki oma väljalende Süürias, sõltumata nende iseloomust, lahingulendudeks).

«See võimaldab teda (lennukit – toim.) katsetada ja mõista, mida ta suudab ja mida ei suuda. Seal (Süürias – toim.) lendab suurel hulgal lennukeid ning see võimaldab aru saada raadiolokatsiooni kompleksi, raadiotehnilise luure vahendite, raadioelektroonilise võitluse kompleksi ja muude süsteemide võimalustest,» ütles BBC-le Venemaa Kaug-Ida Instituudi teadur Vassili Kašin.

Ajakirja Eksport Vooruženii peatoimetaja Andrei Frolovi arvates võidi hävitajad Süüriasse saata ka selleks, et kergitada uue lennumasina staatust ning teha talle reklaami kui USA hävitaja F-22-ga võrdsele lennukile.

«Ja muidugi ei maksa unustada, et meil on 18-ndal valimised (presidendi – toim.) ning sellised odavad, kuid efektiivsed aktsioonid…,» jättis Frolov oma mõtte lõpetamata.

Venemaa teatas oma viienda põlvkonna hävitaja loomisest 2000ndate alguses. Kui alguses loodeti, et Su-57 esmalend toimub 2006. aastal, lükati seda hiljem korduvalt edasi. Alles 29. jaanuaril 2010 tõusis tollal projektnimetust T-50 PAK-FA kandnud hävitaja esmakordselt õhku. Seerianimetuse Su-57 sai lennuk mullu augustis.

Seni on ehitatud 11 hävitaja prototüüpi. Millal aga hävitaja Vene lennuväe käsutusse jõuab, pole teada, nagu ka see, kui palju lennukeid on kaitseministeeriumil kavas Vene lennuväele osta. Samuti on teadmata, millise varustusega lennukid Süüriasse saadeti. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles