Galerii: Egiptuses avastati iidne matmispaik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egiptuse arheoloogid avastasid Niiluse orus asuva Tuna al-Gabali lähistelt uue antiikse matmispaiga, vahendab Euronews.

Rohkem kui 2000 aasta vanuses matmispaigas asub mitmeid perekondlikke haudasid ning hauakambreid. Arvatakse, et kõigi haudade välja kaevamiseks läheb umbes viis aastat.

Eelmisel aastal leiti Tuna al-Gabali lähistelt nekropol, kus peitus vähemalt 17 muumiat. Seal asub ka mitmeid hauakambreid ja matusetalituste hoone. Egiptuse antiigiminister Khaled El-Enany ütles eile, et tegu on alles algusega: «Saame väga varsti lisada Kesk-Egiptusesse uue arheoloogilise atraktsiooni.»

Egiptus loodab, et selliste leidudega suudetakse turgutada turismisektorit, mis pärast 2011. aasta ülestõusu raskustes on olnud. Eelmisel aastal tõusis riiki külastavate turistide arv eelmise aastaga võrreldes 54 protsenti 8,3 miljoni inimeseni. See jääb aga endiselt olulisel määral alla 2010. aastal riiki külastanud 14,7 miljonile inimesele.

Arheoloogid alustasid väljakaevamisi selles piirkonnas eelmise aasta lõpus ja leidsid hauakambreid, mis kuulusid Thothi preestritele. Thoth oli vanaegiptuse mütoloogias tarkuse- ja kuujumal. 

Ühes hauakambris peitus üle 1000 kuju. Samuti leiti sealt hästi säilinud alabastrist anumad, millel olid hieroglüüfid. Anumaid kasutati mumifitseeritud inimese siseorganite hoiustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles