Seitse kopterit ei jõudnud ilma pärast paraadile (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA hävitajad Ämaris.
USA hävitajad Ämaris. Foto: Liis Treimann

Plaanide kohaselt pidid Vabaduse platsilt ülesõidu tegema 25 sõjalindu, kuid turvalisuse kaalutlustel seitset helikopterit paraadile ei lubatud.

Vabariigi sajanda aastapäeva paraadi ajal vihisesid üle Tallinna kokku 13 NATO reaktiivhävitajat: kolm Itaalia Eurofighterit, kaks Taani F-16t ja kaheksa USA F-16t. Vabaduse platsilt võis näha ka kahte õppereaktiivlennukit L-39 ja piirivalve lennuk L-410.

USA hävitajad Ämaris.
USA hävitajad Ämaris. Foto: Liis Treimann
Itaalia Eurofighter hävitajad.
Itaalia Eurofighter hävitajad. Foto: Liis Treimann

Plaanide kohaselt pidid paraadist ülelennu tegema ka USA kopterid Black Hawk, õhuväe kopterid Robinson ning politsei ja-piirivalve kopterid AW139. 

Black Hawk helikopter.
Black Hawk helikopter. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Vabaduse platsilt helikoptereid aga ei näinud. 

Õhuväe lennugrupi ülem Armin Mau ütles, et hetkel, mil kopterid oleksid pidanud startima Ämari lennubaasist, oli nähtavus nii kopterite ootealal Pirita piirkonnas kui Vabaduse väljakul visuaallennu sooritamiseks allpool lubatud taset. 

«Lisaks, ilmaennustus ei välistanud lühiajalist tihedat lumesadu nendes piirkondades planeeritud ülelennu ajaks,» ütles Mau, lisades, et otsustas lähtuvalt lennuohutusest mitte lennata.

Samasuguse otsuse tegid ka politsei- ja piirivalveameti ning USA kopterite üksuste ülemad. 

Mau sõnul tegi õhuväe kopterite üksus siiski EV-100 sünnipäevalennu nendes piirkondades, kus ilm ja seega nähtavus olid lennuohutusnormidele vastavad.

«Lend toimus paraadi ajal marsruudil Ämari-Keila-Saue-Saku-Kiisa-Riisipere-Ämari,» selgitas õhuväe lennugrupi ülem Armin Mau.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles