Eesti plaanib luua maailma esimese digirändurite viisa (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jobbaticali asutaja Karoli Hindriks.
Jobbaticali asutaja Karoli Hindriks. Foto: Andres Teiss

Üle kogu maailma töökohti vahendav idufirma Jobbatical teatas, et hakkab koostöös siseministeeriumiga arendama välja maailma esimest niinimetatud digi-nomaadi viisat.

Digiränduri viisa eesmärgiks on võimaldada läbi veebi töötavatel inimestel töötada ja reisida Eestis kuni 365 päeva. Ühtlasi tagaks see ligipääsu Schengeni viisaruumile ja laseks neil EL-i riikides reisida kuni 90 päeva.

Digiränduriks loetakse tavaliselt inimest, kes ei sõltu ühest kindlast asukohast ja töötab peamiselt läbi veebi.

«Migratsioonipoliitika peab võtma arvesse tõsiasja, et tänapäeva inimesed kombineerivad sageli töö ja reisimise,» ütles siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna nõunik Killu Vantsi pressiteates.

«Eesti on juba praegu digirändurite seas väga populaarne oma E-residentsuse programmiga, sest see võimaldab neil pääseda asukohast sõltumatult ligi Eesti e-teenustele,» märkis Vantsi. «Selle pärast ei ole ka kuigi üllatav, et diginomaadid tahaksid Eestisse sisenemiseks spetsiaalset viisat.»

«Siseministeerium kogub hetkel Jobbaticali abiga diginomaadidelt tagasisidet, milline võiks potentsiaalne digiränduri viisa välja näha ja millised on võimalused,» lisas Vantsi.

Jobbatical viis oma digi-nomaadide kommuunis tuhande liikme seas läbi küsitluse, millest tuli välja, et asukohast sõltumatute töötajate üheks suurimaks rännet takistavaks faktoriks ongi probleemid viisaga.

«Töö kui selline on kiiresti muutumas ja tehnoloogia võimaldab inimestel teha tööd väga pikkade vahemaade tagant. Digi-nomaadi viisa aitaks valitsusel sellist mobiilset tööjõudu paremini toetada,» ütles Jobbaticali asutaja ja tegevjuht Karoli Hindriks.

«Me aitame siseministeeriumit suurima heameelega, et muuta piirideta töötamine võimalikuks kõigile digi-nomaadidele,» lisas Hinriks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles