Ando Kiviberg: NO99 kunstfilm oli võimas, aga sünnipäeval oodati midagi muud (5)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
No99 «Teekond. Muusikaline rännak läbi Eestimaa»
No99 «Teekond. Muusikaline rännak läbi Eestimaa» Foto: Pilt videost

Teater N099 lavastatud kontsert-etendus oli võimas, kuid see mõjub järelvaadates paremini, ütles Viljandi pärimusmuusika festivali pealik Ando Kiviberg, kes oli 2010. aastal presidendi vastuvõtu kunstiline juht.

NO31 «Teekond. Muusikaline rännak läbi Eestimaa» oli Kivibergi arvates väga mõjus kunstiprojekt, mille lugu puudutas võimsalt. Samas leidis Kiviberg, et videona töötab see paremini, kui seda vaadata rahulikult ja keskendunult. «Minu jaoks ei hakanud ta sellisel kujul tööle mitte kohapeal, vaid alles järelvaatamisel.»

Kiviberg rääkis, et talle väga meeldis etenduse muusikavalik, võimsad märgid ning loo vaimukas ja väikese vimkaga algus - tõrvikurongkäigu ummikusse kinnijäämine. Samuti mõjus vaimukalt sümbolistlikult ning samas puudutavalt ERSO väikeses küla rahvamaja saalis Elleri Kodumaist viisi esitamas.

Kiidusõnu jagus Kivibergil ka Tallinna Muusikakeskkooli naiskoorile. «Nende laul oli sütitav ja need pilgud naelutasid.»

Veel toob Kiviberg välja hetke, kui rahvas sai kaasa laulda «Aeg läheb, aga õnn ei kao». «See oli ühendav ning koduselt soe hetk.»

«Omal kohal ja mõjusad olid nii Tüür kui Grünberg. Ning etenduse finaalis saabunud  Tõnis Mägi võttis meid peale vahepealseid vapustusi otsekui rahustavalt sülle ning tuletas meelde, et lootus on ikkagi alles ja kõik läheb veel hästi,» rääkis Kiviberg.

«Teekond. Muusikaline rännak läbi Eestimaa» oli kindlasti meeldejääv ja peaks panema mõtlema, arvab Kiviberg. Samas usub ta, et lavastajate kunstiline ambitsioon võis publikule kaugeks jääda.

«Kunstilise meeskonna püüd oma sõnumit edastada ja Eesti valupunktide väljatoomine ei pruukinud kohtuda inimeste ootusega sellest, mida sajanda sünnipäeva pidulikult õhkkonnalt oodati,» arvas Kiviberg.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles