Ratas: rõõm on tõdeda, et Ämari on liitlaste jaoks vajalik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jürgen Randmaa/Riigikantselei

Peaminister Jüri Ratas külastas Ämari lennubaasi, kus tutvus Eesti õhuväe õhuoperatsioonide juhtimiskeskuse tööga ja kohtus õhuturvet teostavate Itaalia õhuväelastega ning Ämaris väljaõpet teostavate Ameerika Ühendriikide Ohio osariigi rahvuskaadri õhuväelastega.

Peaministri sõnul on terve kaitseväe ja eriti õhuväe pikaajaline töö Ämari lennubaasi arendamisel ning liitlastele sobilike väljaõppetingimuste loomisel märkimisväärne. «Rõõm on tõdeda, et Ämari on liitlaste jaoks vajalik ja õhuväe koostöö nendega sujub hästi,» ütles Ratas kohtumisel õhuväe ülema kolonel Riivo Valge ja ohvitseridega.

Kohtumisel Itaalia kontingendiga tõdes peaminister Ratas, et Itaalia panus NATO õhuturbemissiooni Balti riikides on näide liitlaste ühtsusest ja solidaarsusest. «Ka Eesti jaoks on oluline vaadata liitlaste julgeolekut tervikuna ja panustada konfliktiennetusse ning rahutagamisse maailma kaugemates paikades,» ütles Ratas. Samuti tõstis Ratas esile Ameerika Ühendriikide õhuväelaste Ämari kasutamist väljaõppeks lisades, et ameeriklaste regulaarsel kohalolekul on oluline roll Eesti julgeoleku kindlustamisel.

Itaalia võttis Ämarist kolme Balti riigi õhuturbe teostamise üle jaanuaris Belgia õhuväelastelt. Ameerika Ühendriikide rahvuskaardi üksus teostab väljaõpet Ämaris jaanuari keskpaigast märtsi keskpaigani, lisaks Eesti õhuväelastele tehakse väljaõpet ka koostöös Soome ja Rootsi pilootidega. Nii Itaalia kui Ameerika Ühendriikide lennukid osalesid Eesti sajanda sünnipäeva Kaitseväe paraadil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles