"Piirides²" tutvustab iha fantaasiamaailma järele

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Kristen Rästas avab Pärnu linnagaleriis näituse, kus kujutab igatsust kauge fantaasiamaailma järele, mis käeulatusse sattudes üllatab argisusega.
Kunstnik Kristen Rästas avab Pärnu linnagaleriis näituse, kus kujutab igatsust kauge fantaasiamaailma järele, mis käeulatusse sattudes üllatab argisusega. Foto: Erakogu

Ülehomme kell 17 avab kunstnik Kristen Rästas Pärnu linnagaleriis näituse, kus kujutab igatsust kauge fantaasiamaailma järele, mis käeulatusse sattudes üllatab argisusega.

Väljapanekut "Piirides²" tutvustab kunstnik järgnevalt: "Näitusel segunevad piltlik ja füüsiline maailm mõtteliselt. Inimtegevus ja väljendusväli jäävad alati mingisuguste joonte vahele. Millelegi piiritledes viitamine on primaarne oskus. Märgistada saab näiteks eraomandit. See võib olla roheline elamukrunt, mis ülejäänud samasuguste kõrval laiutab."

Kunstnik kujutab kujundeid, mis jäävad iseenda ruudustikku. "Just nagu ekraani või veebiaknaga piiritleme nägemis- ja kogemisvälja. Teosed on inspireeritud green screen-kangast ja reisist Islandile," toob ta esile.

Rästas on 1992. aastal sündinud Eesti kunstnik, kes elab ja töötab Tallinnas. 2016. aastast õpib ta Eesti kunstiakadeemia magistrantuuris maalikunsti erialal. Ta on õppinud semestri Ungaris.

Praeguses loominguetapis huvitab Rästast eemalolek ja kauguse tähendus. Kunstniku teosed väljendavad vältimuslikku käitumismotiivi ennast ümbritseva suhtes. Ta lähtub üldlevinud stereotüüpidest ja lihtsustatud visuaalsetest kujunditest.

Rästase loomingut iseloomustab passiivne väljapääsuotsing infomürast. Rästas kasutab fotot ja videot ning teda huvitab meediumide ja materjalide koostöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles