KOHALIK VAADE. Slovakkia ajakirjaniku tapmises kahtlustatakse maffiat

Michal Magušin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad Ján Kuciaki ja Martina Kušnírová portree ees Bratislavas.
Küünlad Ján Kuciaki ja Martina Kušnírová portree ees Bratislavas. Foto: Vladimir Simicek/AFP/Scanpix

Esmaspäeval šokeerisid Slovakkiat traagilised uudised. Noor uuriv ajakirjanik Ján Kuciak leiti koos kihlatuga oma majast tapetuna. Pole selge, milline on enneolematu tragöödia mõju Kesk-Euroopa riigi edasisele käekäigule.

Ma ei tundnud Ján Kuciaki isiklikult, kuid olin loomulikult tema tööde suur austaja. Esmalt märkas noort, andekat, veidi häbelikku, kuid äärmiselt intelligentset Kuciaki uuriva ajakirjanduse töötoas minu kolleeg Marek Vagovič. Peagi alustasid nad koostööd ja liikusid tööle portaali Aktuality.sk. Koos teiste noorte reporteritega moodustasid nad uurivate ajakirjanike löögirusika.

Kuciaki hea maine tugines sellele, et ta suutis avalikult kättesaadavaid allikaid kasutades paljastada isiklikke ja majanduslikke sidemeid kahtlaste firmade, ettevõtjate ja poliitikute vahel. Suur osa tema lugudest näitas peaminister Robert Fico erakonna SMER sidemeid kahtlaste firmadega. Lisaks kirjutas ta Slovakkia osalusest Panama paberites ja maksupettustest. Noor ajakirjanik oli kõigest 27-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles