Video: Eesti esimene isejuhtiv auto maksab pool miljonit eurot (2)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikooli tudengid tahavad Eesti esimese isejuhtiva auto täiesti valmis saada 2018. aasta sügiseks.

Projekti vedaja Raivo Sell ütles, et ärilisi ambitsioone neil ei ole. «Meie käest küsitakse mõnikord, et mis te ikka meisterdate, kõik autotootjad ju teevad selliseid asju. Aga meie eesmärk on koolitada oskusteabega tudengeid,» ütles Sell. 

Kuigi väliselt ei meenuta isejuhtiv neljarattaline veel ei autot ega bussi, on osa eesmärgist juba täidetud. «Juba praegu on mitmete Soome idufirmade ettevõtjad pöördunud projektiga tegelevate tudengite poole, et neid enda tiimi saada," ütles ta.

«Ja kui autotootjad varjavad oma arendamisprotsessi väga kiivalt, siis meie oleme avatud,» jätkas Sell, lisades, et isejuhtivate autode globaalne läbimurre on lähedal. 

Projektitiim kasutab eelkõige avatud ja kõigile kättesaadavaid koode ja tarkvara.  «Nii on ka meie uutel tudengitel õppimiskurv lühem, sest midagi ei hoita vaka all. Keegi ei pea midagi nullist välja mõtlema,» selgitas Sell.

Tudengeid, kes taoliste projektidega kaasa tahaks tulla, võiks Selli sõnul olla rohkem. «Tundub küll lihtne projekt, aga tegelikult on siin taga palju töötunde ja nõuab tublisti inimressurssi,» ütles ta. Teisipäeva ennelõunal toimetasid Tallinna Tehnikaülikooli robootikalaboris kaks välistudengit. Mõlemad tunnistasid, et ei osanud enne Eestisse tulemist nii suurest projektist unistada.

Selli sõnul kipuvad just Erasmuse tudengid taoliste projektidega isukamalt tegelema. «Eestlastele on ka muu elu tähtis – kes käib tööl ja kellel muud asjad. Erasmuse tudengid tulevad siia ja keskenduvad peaasjalikult koolile,» ütles Sell.

Tootearenduse ja robootika programmijuht Raivo Sell rääkis, et isejuhtivate autode ehitamist harrastatakse ka välismaa ülikoolides. Eriti populaarsed olevat sellised projektid Ameerika Ühendriikides. «Neil on sageli suured lepingud autotootjatega ja paljud asjad on ette öeldud. Meie projekti tugevus seisneb selles, et teeme kõik otsast peale ise,» ütles ta.

Autot ehitatakse Tallinna Tehnikaülikooli ja Silberautoga koostöös. «Kere on praegu Silberautos, See läheb peale siis, kui kõik pisivead algoritmidest on eemaldatud,» ütles Sell. 

Suur projekt nõuab suuri väljaminekuid. Selli hinnangul on kogu projekti maksumus umbkaudu pool miljonit. Isejuhtiva auto üks kõige olulisem asi on lidar, mis ümbrust laseritega skaneerib. See maksab Selli sõnul umbkaudu 8000 eurot. «Hiljem, kui süsteemid on välja arendatud, siis saab ühe isesõitva auto kindlasti odavamalt valmis.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles