Salapärasel Wagneri grupil võis olla lepinguline kohustus ameeriklasi rünnata (18)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusmeelsed võitlejad Dayr az-Zawri lähedal eelmise aasta septembris.
Süüria valitsusmeelsed võitlejad Dayr az-Zawri lähedal eelmise aasta septembris. Foto: AFP/SCANPIX

Viimastel nädalatel on kirgi kütnud 7. veebruaril Süürias Dayr az-Zawri lähedal toimunud kokkupõrge USA relvajõudude, Venemaa presidendi Vladimir Putini salaarmeeks kutsutava Wagneri grupi sõdurite ning Süüria valitsusmeelsete jõudude vahel. Eile avaldas väljaanne Meduza infot, mis võib aidata tekkinud olukorras selgust luua.

Viimase üheksa kuu jooksul on lekkinud andmeid, et mitu Venemaa ettevõtet pidas Süüria valitsusega 2016. aastal läbirääkimisi, mille otsusega «vabastatakse, kaitstakse ja arendatakse» Süüria naftavälju, mis on Süüria režiimi suhtes vaenulike jõudude kontrolli all.

Meduza andmetel sai leping väidetavalt ametlikult allkirjad vaid mõni nädal enne 7. veebruaril toimunud kokkupõrget. Jaanuaris teatas ka Venemaa energiaministeerium kokkuleppest, mille abil taastatakse, uuendatakse ja ehitatakse Süürias energiarajatisi.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles