Artur Talvik «Foorumis»: frustreerunud ja lõhestunud ühiskonna asemel võiks Eesti olla kogukondade punutis (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea loss
Toompea loss Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

President Kersti Kaljulaidi poolt vabariigi juubelikõnes kõlanud väljend «õmblusteta ühiskond» kirjeldab täpselt olukorda, mida Eestis vajaks: praegu eksisteerivad eraldi poliitiline eliit ja rahvas ning nende vahel on väga suur lõhe, rääkis ETV saates «Foorum» Vabaerakonna fraktsiooni juht Artur Talvik ETV.

Milliseks võiks kujuneda uue Eesti sajandi argipäev? Kuidas tagada Eesti väärikus? Kuidas olla presidendi sõnade kohaselt - mõtlev rahvas? Nende küsimuste üle arutleti täna ETV saates «Foorum» kõigi riigikogus esindatud jõududega. Saadet saab järelvaadata siit

«See (õmblusteta ühiskond - toim.) oli üks väheseid kujundeid presidendi kõnes, aga see on ilus. Sellel on sisu ja see kirjeldab olukorda, mis Eestis praegu on: et on tekkinud nö poliitiline klass ja rahvas ja seal on väga suur lõhe sees. Ja selleks, et seda lõhet ära kaotada, on vaja saada seda võimu, detsentraliseerida, inimestele otsustusõigust anda, kogukondadele otsustusõigust anda, nagu ta ühes varasemas kõnes rääkis. Et Eesti võiks olla nagu kogukondade punutis,» rääkis Artur Talvik.

Saatejuhi küsimusele, miks kogukonnad siis ei võta võimu, vastas Talvik, et see on harjumuse küsimus. «Ütleme, et poliitiline võim on kaaperdanud selle võimu liiga suuresti ära ja Vabaerakond ongi tulnud Eesti poliitikasse selleks, et detsentraliseerida seda võimu, et tuua see võim tagasi inimeste juurde.»

«Meie arvates üks suuri probleeme tänases Eesti ühiskonnas on see, et võim on tsentraliseerinud kuhugi kaugele üles ja ei tegele nö rahva asjadega. Ja on võõrdunud -  võim on võõrdunud inimestest. See õmblusteta ühiskond on selle vastand ja sinna poole peaks pürgima,» rääkis Talvik.

See annaks Talviku sõnul inimestele võimaluse märksa rohkem ühiskonda panustada, kasvõi vabatahtliku tööga.

Vabaerakondlase arvates on nüüd oluline pikas perspektiivis ette vaadata ning leida võimalus, kuidas Eesti inimesed õnnelikuks muuta. Praegu on Talviku sõnul ühiskonnas liiga palju frustratsiooni.

Saates olid Aadu Must (Keskerakond), Jevgeni Ossinovski (SDE), Viktoria Ladõnskaja-Kubits (IRL), Taavi Rõivas (Reformierakond), Artur Talvik (Vabaerakond), Jaak Madison (EKRE).

Tagasi üles