Video: Trumpi väimees kaotas juurdepääsu ülisalajastele andmetele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jared Kushner.
Jared Kushner. Foto: Reuters/ScanPix

USA presidendi Donald Trumpi väimees Jared Kushner minetas juurdepääsuloa Ühendriikide ülisalajastele andmetele, teatasid informeeritud allikad täna uudistekanalile CNN.

Allikate sõnul kaotasid Kushner ja veel terve rida Valge Maja abisid ja nõunikke ligipääsu kõrgeima turbeastmega infole möödunud nädalal. Nüüdsest saavad nad tutvuda vaid salajaste materjalidega.

Seni oli nende luba eriti salajasele ja tundlikule infole ligipääsuks olnud ajutine. Muutuse algatas personaliülem John Kelly, kellele tegi meelehärmi ajutiste lubade rohkus.

Kushner on presidendi nõunik. CNN-i andmeil on Valge Maja keeldunud Kushneri turvaklassifikatsiooni puudutavaid üksikasju täpsustamast.

Kushneri advokaat kinnitas uudisteagentuurile AP, et nõuniku töö selle all ei kannata.

Kushneri portfell sisaldas kunagi USA suhteid Hiina ja Jaapaniga ja tervet rida kodumaiseid prioriteete nagu taristu, kaubandus ja majandusareng. Kuid tema välispoliitilist haaret, milles nähti ka välisminister Rex Tillersoni töö õõnestamist, on Kelly tulekuga kärbitud.

Siiski on Kushner väidetavalt tutvunud presidendi ülisalajaste igapäevaste luurekokkuvõtetega ja viibinud kohal Trumpi mõnede tähtsamate sise- ja välispoliitiliste otsuste langetamise ajal.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders ütles teisipäeval, et Kushner on endiselt meeskonna väärtuslik liige ja ta jätkab oma tähtsat tööd, mida on algusest saadik selles administratsioonis teinud.

Washington Post kirjutas aga täna, et vähemalt neljas riigis on eraviisiliselt arutatud võimaluste üle Kushneriga manipuleerida, kasutades ära tema keerulisi äriasju, finantsraskusi ja nappi välispoliitilist kogemust.

Kõnealused riigid on Araabia Ühendemiraadid, Hiina, Iisrael ja Mehhiko, kirjutas Post, viidates praegustele ja endistele ametiisikutele, kes on kursis selleteemaliste luureraportitega.

Leht märkis, et pole selge, kas neile diskussioonidele on järgnenud ka teod, kuid Kushneri kontaktid välisriikide valitsusametnikega on tekitanud Valges Majas muret ning on üks põhjusi, miks ta polnud seni saanud alalist juurdepääsu ülisalajasele infole.

Kushneri kontaktid välisriikide ametnikega on olnud ka osaks eriprokurör Rober Muelleri juurdlusest Venemaa sekkumise osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles