Briti ekspeaminister: toimuda võiks uus Brexiti referendum

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Major.
John Major. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

Briti ekspeaministri John Majori sõnul tuleks brittidele anda võimalus hääletada uuesti Euroopa Liidust lahkumise üle.

Ta väitis täna, et britte eksitati Brexiti tagajärgede suhtes. Majori sõnul peaks Briti seadusandjatel olema võimalus kutsuda üles korraldama uut referendumit, kui nad hääletavad hiljem sel aastal Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise tingimuste üle.

«2021. aastaks, pärast tõenäolist kaheaastast üleminekuperioodi, on 2016. aasta rahvahääletusest möödunud juba viis aastat,» ütles Major Londonis peetud kõnes.

«Valijaskond on muutunud. Mõned valijad on meie hulgast lahkunud. Paljud uued valijad on saanud valimisõiguse. Teised võivad olla meelt muutnud,» seletas ta. «Keegi ei tea tegelikult, milline võiks siis olla rahva tahe. Seega, las parlament otsustab. Või andkem see teema tagasi rahvale.»

Theresa May.
Theresa May. Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix

Major, peaminister Theresa May konservatiivse partei endine liider, oli valitsusjuht aastatel 1990-1997.

Ta võttis sõna enne May kõnet, milles esitatakse ilmselt Suurbritannia soovid tulevaseks kaubanduspartnerluseks Euroopa Liiduga.

May on välistanud Ühendkuningriigi jäämise Euroopa Liidu ühisturule või tolliliitu, kutsudes selle asemel sõlmima hoopis uut kokkulepet.

Major tegi kampaaniat Brexiti vastu. Samas ei pooldanud ta varasemalt Suurbritannia ühinemist Euroopa ühisraha või Schengeni tsooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles