​«Mõtlesin, et Ämaris ikka ei tõmmata!» (42)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja Heiki Tomsoni sõnul on kogu Eesti ehitussektor musta ning alamakstud tööjõu tõttu kõvasti maha jäänud ning lootust, et kalevipojad koju ehitama tuleks, ei paista.
Ehitaja Heiki Tomsoni sõnul on kogu Eesti ehitussektor musta ning alamakstud tööjõu tõttu kõvasti maha jäänud ning lootust, et kalevipojad koju ehitama tuleks, ei paista. Foto: Eero Vabamägi

Harjumaal Ämari lennubaasis ehitatakse ameeriklaste raha eest uut staabihoonet, mille projekt on nii salajane, et ajaleheveergudel sellest ülevaadet anda ei saa. Ehitusfirma juht ütleb aga otse, et tema jaoks pole vahet, on see kortermaja või NATO lennubaas, ja juhtus nii nagu ehitusel ikka – ehitajad töötasid mustalt ning kurdavad nüüd saamata jäänud palga üle.

40-aastase staažiga müürimees Heiki Tomson ehitas detsembrist veebruari keskpaigani lennubaasi uut staabihoonet. Mustalt, tunnistab ta.

«Keegi ei saa aru, isegi maksuamet, et kui sa ei ole nõus võtma mustalt raha vastu, siis ei maksta sulle üldse midagi. Selline seis on Eestis müüriladujate osas. Ma olen seitsmes-kaheksas firmas tööl olnud ja igal pool makstakse mustalt. Kõik usuvad lubadusi ja lepinguid ei tehta,» ütles Tomson. «Näete isegi, mitte keegi ei karda mitte midagi,» lisas ta.

Ämarisse tööle sai ta nii, et helistas Astlanda Ehitusse, kes on objekti peatöövõtja. Sealt sai alltöövõtja Marico Ehitus OÜ kontakti. «Mõtlesin, et Ämari on huvitav koht, seal ikka ei tõmmata.»

Tomson läbis kahe kuu vältel niisiis iga hommik sisuliselt kontvõõrana turvakontrolli. Töö lõppedes teatati nimelt, et ta polegi Marico Ehituse töötaja – müüriladuja olevat hoopis teise ehitusfirma MI Betoonitööd OÜ ehitusmees. Alltöövõtja Marico Ehitus oli võtnud omakorda alltöövõtja, kelle tegutsemisest Ämari objektil peatöövõtja Astlanda Ehitus enda väitel üldse midagi ei tea.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles