Puigdemont loobub Kataloonia presidendiks pürgimast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Hispaania Kataloonia piirkonna tagandatud president Carles Puigdemont teatas neljapäeval, et loobub regionaalpresidendiks pürgimisest.

«Ma lähe edasi kandidaadina regionaalpresidendi kohale,» ütles Belgias eksiilis viibiv Puigdemont sotsiaalmeediasse postitatud videos.

Kataloonia piirkonna separatistide enamusega parlament süüdistas varem päeval Madridi «nihkes autoritaarsuse suunas» ja kaitses Puigdemonti. Regionaalparlament kiitis heaks esimese seisukohavõtu pärast detsembris korraldatud valimisi.

Parlamendi avalduse järgi on hetkel Belgias eksiilis viibiv Puigdemont «seaduslik» kandidaat Kataloonia presidendi valimistel. Separatistid "pooldavad iseseisva Kataloonia riigi põhiseadust", teatas parlament, jättes siiski otsesõnu heaks kiitmata Kataloonia 27. oktoobri iseseisvusdeklaratsiooni.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy saatis oktoobri lõpus regiooni iseseisvuspüüdluste tõttu laiali Kataloonia valitsuse ja parlamendi ning kuulutas välja regionaalparlamendi ennetähtaegsed valimised, kus edu saatis separatiste.

Kataloonia on hetkel ilma valitsuseta ja Madridi otsevalitsuse all, kuna regiooni separatistlikud parteid ei suuda leppida kokku presidendikandidaadis.

Puigdemont, keda ähvardab Hispaanias arreteerimine, tahab regiooni valitseda välismaalt. Hispaania põhiseaduskohus on aga otsustanud, et tal tuleb ametisse astumiseks viibida kohal regiooni pealinnas Barcelonas.

Mõned separatistlikud parteid on kaalunud uue kandidaadi ametissemääramist ja Puigdemontile «sümboolse» juhirolli andmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles