USA kiitis ametlikult heaks tankitõrjerakettide müümise Ukrainale (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid harjutavad tankitõrjerelvade kasutamist Žitomiri polügoonil.
Ukraina sõdurid harjutavad tankitõrjerelvade kasutamist Žitomiri polügoonil. Foto: VADIM KUDINOV/SIPA/VADIM KUDINOV/SIPA

USA kiitis ametlikult heaks tankitõrjerakettide Javelin müümise Ukrainale, teatas neljapäeval Ühendriikide välisministeerium.

Telejaam ABC News edastas juba detsembris viidates mitmele eri allikale, et USA president Donald Trump kavatseb tarnida Ukrainale 47 miljoni dollari eest tankitõrjerakette, täpsemalt 210 raketti ja 35 laskeseadet.

"Javelini süsteem aitab Ukrainal tõhustada kaitsevõimet kaitsmaks oma suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust," märgiti muu hulgas USA välisministeeriumi teadaandes.

Ukraina kaitseminister Stepan Poltorak kinnitas veebruari alguses, et Ukraina saab Ühendriikidelt tankitõrjeraketid Javelin veel sel aastal.

Moskva on tauninud Washingtoni otsust Ukrainale kaasaegseid kaitseotstarbelisi relvi tarnida. Venemaa hinnangul võib see viia uue verevalamiseni Ida-Ukrainas.

"Täna tõukavad Ühendriigid (Ukraina võime) selgelt uuele verevalamisele," ütles asevälisminister Sergei Rjabkov jõulude ajal. "Ameerika relvad võivad tuua kaasa uusi ohvreid meie naabri juures."

Venemaa tollases teravas avalduses süüdistati Ühendriike lubatud piiri ületamises ja konflikti õhutamises Ida-Ukrainas, Donbassina tuntud piirkonnas.

"Kiievi revanšistid tulistavad Donbassi iga päev, nad ei taha pidada rahukõnelusi ja loodavad allumatud elanikud kõrvaldada. Ja Ühendriigid on otsustanud anda neile relvi selle teostamiseks," märkis Rjabkov.  

Kolmepoolse Ukraina kontaktgrupi Venemaa esindaja Boriss Grõzlov avaldas aasta alguses lootust, et Washington ei tarni Ukrainale tankitõrjeraketisüsteeme Javelin, sest see suurendaks pingeid Ida-Ukrainas ja ajendas Ukraina võimude teatud jõude Donbassi konfliktile sõjalist lahendust eelistama.

"Seesugune tarne ei muudaks jõudude tasakaalu Donbassi poliitilises vastasseisus, kuid Ukraina võimude teatud jõud võiksid näha selles julgustavat märguannet süvendada pingeid ja üritada konflikti jõuga lahendada, eriti et Javelin -süsteemid ei klassifitseeru puhtalt kaitserelvadeks," ütles Grõzlov.

Kiiev omakorda on avaldanud lootust, et ameeriklastelt saadavad letaalsed relvad aitavad Venemaad vaos hoida.

Venemeelse mässu algusest saadik 2014. aasta aprillis on Ukraina idaosas surma saanud üle 10 000 ja vigastada pea 24 000 inimest. Moskva on oma osalust eitanud, öeldes, et konflikt on Ukraina siseasi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles