EL kavatseb USA imporditariifidega seoses kindlalt oma huve kaitsta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JIANAN YU/REUTERS

Euroopa Liit reageerib kindlalt ja kohaselt kaitstes oma huve vastuseks USA terase- ja alumiiniumi imporditariifide kehtestamisele, teatas neljapäeval Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

"Komisjon teeb lähema paari päeva jooksul ettepanekud Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglitega kooskõlas olevateks vastumeetmeteks," kinnitas Juncker.

USA president Donald Trump teatas varem päeval, et allkirjastab järgmisel nädalal tollitariifide kehtestamise odavale terase- ja alumiiniumiimpordile, mis kahjustab Ühendriikide tootjaid.

"Me kehtestame tariifid pikaks ajaks," ütles Trump Valges Majas kohtumisel metallitootjatega.

Presidendi sõnul kehtestatakse teraseimpordile 25- ja alumiiniumile 10-protsendiline tariif.

Ühendriikide kaubandusministeerium esitas veebruari keskpaigas presidendile soovituse kehtestada teiste seas Hiina, Venemaa ja Euroopa eksportööride toodetele kõrged tollitariifid, et tulla toime terase- ja alumiiniumituru üleujutamisega, mis on ohuks USA julgeolekule.

Soovitused on kooskõlas Trumpi "Ameerika ennekõike" visioonist tuleneva protektsionistliku kaubanduspoliitikaga, kuid USA presidendi korduvad ähvardused on tekitanud kartusi globaalse kaubandussõja puhkemisest.

Euroopa Liit on USA valitsust juba varem hoiatanud vastumeetmete eest, kui Washington peaks piirama terase- ja alumiiniumiimporti blokist. Euroopa Komisjoni pressiesindaja Margaritis Schinas on öelnud, et Brüssel on tõsiselt mures igasuguste EL-i firmasid puudutavate võimalike sanktsioonide pärast.

"Me võtame tarvitusele kohased meetmed EL-i tööstuse kaitseks ja me oleme valmis tegutsema kiiresti ja kohaselt juhul, kuid meie eksporti peaksid mõjutama mis tahes USA kaubandusmeetmed," ütles Schinas pressibriifingul.

Ta lausus, et rahvusvaheline kaubandus jääb alati "võit-võit" rööpasse, kui EL-i partnerid reeglitest kinni peavad. "Me ei ole kaubandussõjas," lausus pressiesindaja.

Kanada kaubandusminister Francois-Philippe Champagne kritiseeris neljapäeval samuti teravalt USA kavandatavaid terase- ja alumiiniumi imporditariife.

Champagne ütles parlamendile kõneledes, et Kanada ei saa USA vastavasisulisi plaane kuidagi heaks kiita. Ministri sõnul on kõikidel maksudel, mis Kanada toorainele võidakse kehtestada suur mõju mõlemal pool piiri ja Kanada kavatseb astuda vastusamme.

"Kanada rakendab vastumeetmeid kaitsmaks oma töölisi ning terase- ja alumiiniumitööstust," lubas Champagne.

USA iga otsus tollitariife tõsta toob ilmselt kaasa teiste poolte hagid Maailma Kaubandusorganisatsioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles