Marylandi osariigi eelnõu võib takistada Trumpi valimistel kandideerimast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

USA Marylandi osariigi senat andis esialgse heakskiidu kavale, mis nõuab, et presidendiks pürgijad – sealhulgas võimul olev Donald Trump – peavad osariigis kandideerimiseks avaldama oma tuludeklaratsiooni.

Debatt kava ümber keskendus suuresti just Trumpile, kes keeludus eelmise valimiskampaania ajal oma tuludeklaratsiooni andmeid avaldamast, kirjutas The Washington Post.

«Viimased 40 aastat on iga Ameerika Ühendriikide presidendikandidaat teinud seda, kuni asi muutus 15 kuud tagasi,» ütles eelnõu esitaja senaator Paul G. Pinsky tuludeklaratsiooni andmete avalikustamisest rääkides. «Inimesed ootavad selle informatsiooni avalikustamist. Hääletajad tahavad seda teada, enne kui nimi ilmub hääletussedelile.»

Eelnõu vastased on seda kirjeldanud kui erapoolikut rünnakut Trumpi vastu.

Pinsky toonitas aga, et seadus on täitmiseks kõigile, kes tahavad saada USA presidendiks. «Donald Trump võis selle esile kutsuda, aga see pole suunatud Donald Trumpi vastu. See on tulevikku suunatud, see ei ole tagasiulatuv,» selgitas ta.

Sarnaseid eelnõusid toetasid mullu ka California ja New Jersey senat, kuid kubernerid seadsid muudatustele veto, kartes, et need lähevad vastuollu põhiseadusega.

Marylandi eelnõu kohaselt peaksid presidendi ja asepresidendi kandidaadid esitama osariigi valimiskomisjonile oma viie viimase aasta tuludeklaratsiooni andmed mitte hiljem kui 65 päeva enne hääletuse algust.

Lõplikule hääletusel läheb eelnõu Marylandi senatis täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles