Selgus, miks Soome muutis skandaalsel moel eurolaulu valimise formaati (2)

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saara Aalto.
Saara Aalto. Foto: Ville Paul Paasimaa

Soomes puhkes möödunud sügisel skandaal, kui rahvusringhääling YLE otsustas saata igasuguse konkursita riiki Eurovisiooni lauluvõistlusele esindama telesarjas «The X Factor» populaarsust kogunud laulja Saara Aalto. Nüüd on selgunud põhjus, miks nii tehti.

MTV3 vahendab Yleisradio loovjuhi Ville Viléni kommentaari, mille kohaselt oli põhjuseks aastaid kestnud Eurovisiooni ebaedu. 

«Soomet esindas möödunud aastal hea lugu, esitus ja esitaja olid maailma suurimal estraadilaval igati tasemel, aga meil ei õnnestunud isegi finaali pääseda. Olime pettunud, sest nii on juhtunud juba aastaid.»

Kuna Saara Aaltol oli tema sõnul varuks mitmeid häid lugusid, samas kui juba välja kuulutatud Uuden Musiikkin Kilpailu korje jäi tasemelt tagasihoidlikuks. «Tulemus ei rahuldanud meid. Tunnistan, et sel kujul otsustamine ei olnud ehk parim viis ja tulevikus seda ei juhtu. Me kas korraldame konkursi või kutsume Soomet esindama kindla artisti.»

Soomes valitakse juba mõnda aega Eurovisiooni lauluvõistlusel riiki esindavat lugu nagu meil «Eesti laulul» konkursiga Uuden Muusiikkin Kilpailu. (Uue Muusika Võistlus). Selle aasta tähtaeg oli septembri alguses ning konkursile laekus lausa 300 lugu.

15. septembril otsustati, et Eurovisiooni lauluvõistlusele sõidab välismaal tuntust kogunud Aalto ning temaga sõlmiti ka vastav leping. Poolel teel hobuste vahetamine ehk konkursi tingimuste muutmine ühe kindla laulja kasuks vihastas ja solvas muusikuid, kes olid oma lood juba konkursile saatnud. 

Saara Aalto poolt esitatud kolmest loost valitakse Eurovisiooni-lugu välja homme. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles