Saksamaa saab viimaks uue valitsuse

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SPD finantsjuht Dietmar Nietan (vasakul) ja ajutine esimees Olaf Scholz teatasid tulemustest endise kantsleri Willy Brandti kuju valvsa pilgu all.
SPD finantsjuht Dietmar Nietan (vasakul) ja ajutine esimees Olaf Scholz teatasid tulemustest endise kantsleri Willy Brandti kuju valvsa pilgu all. Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

Saksamaa poliitikas üle viie kuu valitsenud segadus sai eile viimaks lahenduse. Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) kiitis heaks uue suurkoalitsiooni moodustamise ja andis valitsusele rohelise tule. Uus valitsus peaks ametisse asuma juba paari nädala jooksul.

Posti teel läbi viidud ja kaks nädalat kestnud SPD lihtliikmete hääletuses oli võimalik sõna sekka öelda rohkem kui 460 000 SPD liikmel. Kokku saatis oma hääle teele neist 78 protsenti. 

Eile hommikul ehk 162 päeva pärast eelmise aasta septembris toimunud valimisi tehti Berliinis asuvas SPD peakorteris ehk Willy Brandt Hausis tulemused teatavaks ja otsus oli selge: Saksamaa saab omale uue valitsuse, mille moodustavad SPD, Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) ja Baierimaa Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU).

Suurkoalitsiooni ehk GroKo (Große Koalition) poolt hääletas osalenutest 66,02 protsenti. Kantsler Angela Merkeliga ühte heitmise vastu oli 33,98 protsenti liikmetest. Tulemust võib lugeda isegi mõneti üllatavaks, sest oodati oluliselt pingelisemat lõpplahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles