Läti laenupakkuja käivitas Eestis ühisrahastusplatvormi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti laenupakkuja Capitalia käivitas Eestis internetipõhise ühisrahastusplatvormi, mis on mõeldud Baltimaade väikese ja keskmise suurusega ettevõtete arenguks vajalike investeeringute kaasamiseks.

«Lõime kontseptsiooniga keskkonna, kus Capitalia ei ole pelgalt investeeringute ja rahastust vajavate ettevõtete vahendaja, vaid panustab igasse üles seatud projekti ka enda kapitali,» ütles Capitalia juht Juris Grišinsi pressiteate vahendusel.

«Selline tegevus seob nii Capitalia kui investeerijate huvid, andes välistele osalejatele teatud kindluse, sest Capitalia võtab endale kohustuse tegeleda laenuteeninduse jälgimisega. Mitmele juba üles seatud ettevõttele laekus vajalik finantseeringu summa ühe päevaga. See näitab, et investorite huvi panustada Baltimaade ettevõtetesse on väga suur ning see huvi kasvab kindlasti veelgi,» lisas ta.

Uus platvorm alustas tegevust eelmise aasta detsembris ning on alates avamisest toonud vajaliku finantseeringu kuuele ettevõttele kogusummas 586 000 eurot. Platvorm annab võimaluse kaasata investeeringuid 50 000 kuni 1 miljoni euro suurustele projektidele.

Märtsi alguseks on platvormi kaudu saanud rahastuse kuus ettevõtet, neist kaks Eestis. Ühe äriühingu tegevusalaks on ehitustoodete vahendamine ja teisel suveniiride jaemüük, kokku summas 183 000 eurot. Lätis ja Leedus on finantseeritud tegevusalad näiteks metsandus, IT ja jaekaubandus.

Investeerijale on minimaalseks investeerimissummaks 1000 eurot. Tavapärasest suurem lähtesumma on tingitud Capitalia soovist kaasata professionaalsemaid tegijaid, kes iga võimalikku investeerimisprojekti eelnevalt põhjalikumalt hindavad.

Eeldatav aastane tootlus ühe projekti kohta ulatub 10 protsendist 18 protsendini sõltudes investeeringu pikkusest ja riskiastmest. Capitalia.com platvormi keskmine investeeringu summa praeguseks rahastuse saanud projektide puhul on olnud 10 000 eurot. Kõige aktiivsemalt on osalemise võimalust kasutatud Lätis, järgnevad Leedu ja Eesti.

Capitalia on noteeritud Nasdaq Riia börsil. Capitalia rahastab väikese ja keskmise suurusega ettevõtteid Eestis, Lätis ja Leedus. Praeguseks on Capitalia käibekapitali- ja investeerimislaene väljastanud rohkem kui 1000 äriühingule, olles finantseerinud ettevõtete arengut juba üle 30 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles