Ülar Maapalu: lähitulevikus võib inimeste usaldusväärsust laenuküsimisel vaagida inimese asemel robot (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot.
Robot. Foto: Eesti Kontsert

Maailm liigub vääramatul jõul selles suunas, et kogu inimese kohta käivat infot analüüsivad masinad ning inimlik puudutus muutub järjest väiksemaks. Utreeritult võib öelda, et robotid võtavad võimu inimeste üle. Robot ütleb, kes saab krediiti ja mis hinnaga. Kui sa masina jaoks sobiv ei ole, siis sa laenu ei saa, kirjutab Julianus Grupi juhataja Ülar Maapalu.

  • Esiteks peaks inimesel olema isiklik pangakonto, kuhu laekub regulaarne sissetulek.

  • Teine suur probleem on maksehäired. Eestis on umbes 100 000 inimest, kellel on pidevad maksehäired, kes ei suuda end kokku võtta, et leppida oma võlausaldajate või täituriga kokku maksegraafikus.
  • Kolmandaks kriteeriumiks on mõistlik kulutamine. Pole vahet, kui palju inimene teenib, kui tal on iga kuu lõpus konto miinuses, siis masin talle krediiti anda ei luba. Masina vastu inimene ei saa. Masinad loevad inimeste kontoväljavõtteid vastiku süsteemsusega ning ütlevad välja tõe, mida inimene kuulda ei taha.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles