Vingugaasiandur oleks Kohtla-Järvel kaks inimelu nõudnud tragöödia ära hoidnud (2)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetus Kohtla-Järvel.
Õnnetus Kohtla-Järvel. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Möödunud reedel Kohtla-Järvel Lehola tänava kortermajas kaks inimelu nõudnud tragöödiat ei oleks ilmselt juhtunud, kui korteris oleks olnud vingugaasiandur.

Päästeameti teatel oli vingugaasiandur paigaldatud Lehola 4 asuva kortermaja 12 korterist vaid kolmes. Korteris, kus hukkunud leiti, vingugaasiandurit ei olnud. Surma põhjuse selgitab välja määratud ekspertiis.

Gaasilekke tekkepõhjuse selgitamisega tegeleb Tehnilise Järelevalve Amet, kelle eksperdid vaatasid täna sündmuspaiga üle. 

Korteris, kus inimesed hukkusid, oli gaasikatel hooldamata ning mitte nõuetekohaselt paigaldatud. Samuti polnud gaasikatlaga ruum gaasiseadme ohutuks kasutamiseks piisava suurusega. Gaasikatlaga ruumis puudus põlemisõhu juurdevoolu tagamiseks vajalik siirdeõhu rest või ukseava (min 300 cm2) ning ventilatsioon oli puudulik.

Lisaks eeltoodule olid ventilatsiooni- ja suitsulõõrid puhastamata, gaasipaigaldiste puhul on seda vaja teha kord aastas;

Eelnevalt loetletud puuduste koosmõjus ei ole gaasi põlemiseks piisavalt õhku ning tekib vingugaas, mis ei saa väljuda selleks ettenähtud lõõri kaudu ja koguneb ruumi.

2. märtsi hommikul sai häirekeskus teate, et Kohtla-Järve linnas Ahtme linnaosas Lehola tänaval on gaasiküttega kortermajas teisel korrusel asuvas korteris kokku kukkunud noor naisterahvas. Kohale läinud päästemeeskond mõõtis korteri õhus oleva vingugaasi kontsentratsiooni ja see oli üle normi ning kutsusid kohale gaasiteenistusfirma.

Sama päeva õhtul teavitati häirekeskust, et samast majast on leitud oma korterist vingumürgistuse kahtlusega teadvuseta mees ja kaks elutunnusteta isikut. Kiirabi kinnitas kohapeal kahe isiku, 48-aastase naise ja 28-aastase mehe surma, viis teadvuseta korteriomaniku, 52-aastase mehe haiglasse ja kontrollis veel üht kortermaja elanikku, kes kaebas halva enesetunde üle.

Surnud isikud asusid esimese korruse korteris, kuhu päästjad ei saanud hommikul sisse ja mis paikneb selle korteri all, kuhu tehti hommikune väljakutse.

Päästeamet tuletab meelde, et alates 2018 aastast peab vingugaasiandur olema eluruumis, kuhu on paigaldatud korstnaga ühendatud gaasiseade. Andur ei ole kohustuslik, kui tehniliste ja ehituslike abinõudega on välistatud vingugaasi teke ja ruumi sattumine. Vingugaas on ohtlik ja mõjutab inimese elukvaliteeti ka väikses kontsentratsioonis. Kõrge vingugaasi kontsentratsioon on eluohtlik juba lühiajalisel viibimisel. Lisaks surmajuhtumitele põhjustab sisse hingatavas õhus olev vingugaas ka muid terviseriske.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles