Pensionär võttis surnud tuttava pangakontolt tuhandeid eurosid (14)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki pangaautomaat.
Swedbanki pangaautomaat. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas kriminaalmenetluse eaka naise suhtes, kes võttis surnud tuttava inimese pangakontolt sularahas välja 8200 eurot ja kasutas seda kulude katteks.

77-aastase naise valduses oli hiljuti surnud inimese pangakaart, mille PIN-koodi ta teadis. Pensioniealine naine võttis 2016. aasta lõpus ja 2017. aasta alguses Tallinnas surnu Swedbanki kontolt välja kokku 8200 eurot.

Uurimine tuvastas, et naine võttis 15.- 30. detsembril 2016 sularahaautomaadist võõralt pangakontolt iga päev välja 500 eurot. Esimesed 500 eurot võttis naine välja Lasnamäel Punasel tänaval asuvast pangaautomaadist, seejärel käis naine iga päev 500 euro kaupa raha välja võtmas Mustamäe teel asuvast automaadist. Kõik raha väljavõtmised leidsid aset hommikul.

Aastavahetusel tegi naine pangakonto tühjendamisel väikese pausi, seejärel võttis ta viimast korda mullu 3. jaanuaril Mustamäe teel asuvast pangaautomaadist välja 200 eurot.

Surnud kontoomaniku pärija on Tallinna linn, mille esindaja esitas raha kadumise avastamise järel politseile avalduse. Tallinna linn esitas eaka naise vastu ka tsiviilhagi 8218 eurole. Sellest 8200 eurot moodustab väljavõetud sularaha ja 18 eurot panga teenustasud.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas mullu 16. novembril juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust kelmuse paragrahvi järgi. Kohus võib sellise teo eest karistada rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Naine ei teadnud, et tema tegu on karistatav

Põhja ringkonnaprokuratuur otsustas eelmisel nädalalal kriminaalmenetluse lõpetada. Prokuratuur märkis, et naist pole varem kriminaalkorras karistatud ja naine on tehtut tunnistanud ja kahetsenud. Naise sõnul ta ei teadnud, et selline raha väljavõtmine on kuritegu. Naine lubas käituda edaspidi seaduskuulekalt ja hüvitada Tallinna linnale oma tegevusega tekitatud kahju.

Prokurör asus seisukohale, et naise süü ei ole suur ja kriminaalasja jätkamiseks puudub avalik menetlushuvi.  Seetõttu otsustas prokurör kriminaalmenetluse lõpetada.

Prokurör ei määranud naisele kriminaalmenetluse lõpetamise eest ka sundraha või trahvi, arvestades, et tegemist on 77-aastase pensionäriga, kelle sissetulek ei ole suur, pealegi peab ta maksma Tallinna linnale suure summa raha. Naine peab maksma Tallinna linnale 8200 eurot hiljemalt tänavu 26. juuliks.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles