Galerii: Moskvas mälestati punalippude lehvides Stalini surma-aastapäeva (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskvas mälestati täna diktaator Jossif Stalini surma 65. aastapäeva.

Stalini võimuaja pärand on Venemaa ühiskonnas jätkuvalt vastuoluline, kuid viimase aasta jooksul on avatud mitu Stalini monumenti ja Vene tippametnikud üritavad pisendada tema veriste puhastuste ulatust.

Tema ametiajal saadeti vangilaagritesse ja hukati miljoneid inimesi. Samas lähtuvad paljud venelased seisukohast, et Stalini juhtimisel seljatas Nõukogude Liit natsi-Saksamaa ja viidi ellu riigi industrialiseerimine.

«Probleem on selles, et meie kaasmaalased lihtsalt ei mõista Stalini kuritegude ulatust ega tea, mis oli tema puhastuste keskmes,» ütles inimõigusrühmituse Memorial ajaloolane Jan Ratšinski.

Levada keskuse juhi Lev Gudkovi sõnul edendavad Venemaa ametnikud ajaloolist amneesiat. «Nad teevad Nõukogude minevikust müüti, kas varjatult õigustades selle kuritegusid või vähemalt üritades pisendada nende ulatust,» lisas ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles