5G tehnoloogiad on lõpuks turuletoomiseks valmis

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5G tehnoloogia paneb aluse täiesti uute teenuste ja tehnoloogiliste lahenduste loomisele.
5G tehnoloogia paneb aluse täiesti uute teenuste ja tehnoloogiliste lahenduste loomisele. Foto: shutterstock.com

Hiljuti sai Barcelonas ühele poole aasta suurim mobiilimess MWC (Mobile World Congress), kus uute telefonide, sülearvutite ja muude nutiseadmete avalikustamise saginas võis kahe silma vahele jääda uudis, mis meie elusid lähiaastatel kordades rohkem muutma hakkab kui mistahes mobiiltelefon või virtuaalne koduabiline. Rootsi suurettevõte Ericsson teatas, et 5G tehnoloogiad on nüüd turuletulekuks valmis, kirjutab Taavi Õmblus tehnoloogiaportaalis Digitark.

Ettevõtte president ja tegevdirektor Börje Ekholm sõnas MWC’l püsti pandud Ericssoni demonstratsiooniala avamisel peetud kõnes, et 5G tehnoloogiad on turuletulekuks valmis ning partneritele hakkavad need saabuma juba käesoleva aasta jooksul. Nagu paljud teised valdkonna eksperdid, usub ka Ekholm, et 5G loob võimalused täiesti uute tehnoloogiate, ärimudelite ja ettevõtete sündimiseks ja arenemiseks, mille tulemusel muutub kindlasti ka globaalne majandus üldiselt. Ta lisas, et ettevõtted, kes soovivad 5G turuletulekust kasu lõigata, peavad keskenduma kolmele võtmevaldkonnale: digitaalkogemus, efektiivsus ning uute tuluallikate loomine.

5G arendus lähtub tehnoloogiat kasutavate ettevõtete vajadustest

Uute tuluallikate loomine ei tohiks 5G puhul saada liiga keeruliseks väljakutseks, sest erinevalt ühestki varasemast juhtmevabade võrkude põlvkonnast, on 5G standardi loomisel juba eos mõeldud konkreetsete kasutusjuhtude ja -valdkondade peale.

Selle asemel, et parandada internetikiirust, mahtusid ja latentsust (viibeaega) pelgalt parandamise pärast ilma, et keegi teaks, mida nendega hiljem peale hakata, on 5G arendamise puhul alustatud teisest otsast. Juba arendamise algusfaasist alates on uuritud, milliseid kiiruseid, mahtusid ja viibeaega ettevõtted päriselt vajavad, et panna alus näiteks isejuhtivate autode loomisele, kaugjuhtimise teel tehtavad operatsioonide võimaldamisele ning paljudele muudele asjade interneti (IoT) võimalustele. Selline lähenemine peaks kokkuvõttes vähendama ka operaatorite gigabaitide edastamise kulusid ning selle tulemusel võimaldama kokkuhoitud tulusid rohkem tarbijatele suunata.

Viienda põlvkonna mobiilivõrk peaks kasu tooma nii erakliendile kui suurettevõtetele.– B. Ekholm

Eelmise aasta viimastel päevadel kinnitas mobiilside standardeid vormistav ühendus 3GPP esimese globaalse 5G standardi. Täielik ja kõikehõlmav lahendus saab operaatoritele saadavaks käesoleva aasta viimases kvartalis.

MWC’l Ericssoni demonstratsioonialal samuti kõnega üles astunud Austraalia telekomioperaatori Telstra tegevjuht Andy Penn, rõhutas 5G varajase kasutuselevõtu olulisust just pikemaajalise jätkusuutlikkuse vaates. MWC’l kõlanud suurte sõnade ja tehnoloogiate peatsest kättesaadavusest hoolimata, saab 5G tõelise tuule tiibadesse tõenäoliselt alles 2019. aasta alguses ja seda just Ameerikas, Austraalias ja Aasias.

Loe lisaks teisigi põnevaid tehnikauudiseid tehnoloogiaportaalist Digitark.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles