USA kutsus Talibani Ghani rahupakkumist kaaluma

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Ashraf Ghani esinemas eelmisel nädalal Kabuli Protsessi nime kandval regionaalkonverentsil.
Afganistani president Ashraf Ghani esinemas eelmisel nädalal Kabuli Protsessi nime kandval regionaalkonverentsil. Foto: AFP/SCANPIX

Ühendriigid kutsusid esmaspäeval islamiliikumist Taliban kaaluma Afganistani presidendi Ashraf Ghani rahupakkumist.

Afganistani president Ashraf Ghani kutsus eelmisel nädalal Kabulis piirkondlikul konverentsil Kabuli Protsess Talibani nõustuma relvarahuga ja liituma poliitilise protsessiga, mis viiks liikumise tunnustamiseni poliitilise parteina. Vastutasuks peaks Taliban tunnustama Afghanistani valitsust ja põhiseadust, sõnas president.

Talibani pressiesindaja Zabiullah Mujahid on konverentsi mustanud, säutsudes Twitteris, et konverentsil taotletakse Talibani "alistumist".

USA välisministeeriumi ametnik Alice Wells ütles, et on Ghani ettepanekust rabatud. "Kuulsin teda pakkumas väärikat protsessi. Talibanile ei pakuta alistumist, vaid väärikat protsessi poliitilise raamistikuni jõudmiseks," sõnas Ühendriikide välisametkonna Lõuna- ja Kesk-Aasia asjade büroo ametnik.

Wellsi sõnul on Afganistani valitsus Talibani "hoolikalt kuulanud" ja võtnud arvesse mitut nende palvet.

Ta nimetas Ghani ettepanekut "küllaltki edumeelseks ja julgeks pakkumiseks", mis võis tabada Talibani üllatusena.

"Julgustame kahtlemata Talibani seda ettepanekut tõsiselt võtma. See asetab vastutuse Talibani õlule," lausus Ühendriikide ametnik.

Taliban teatas läinud nädalal, et on valmis pidama USA-ga otsekõnelusi üle 16 aasta kestnud sõjale rahumeelse lahenduse leidmiseks, mainimata Afganistani valitsust, mida islamiliikumine peab Washingtoni käepikenduseks. Ühendriigid on kaua nõudnud, et rahuprotsessi eeldus on Talibani valmisolek pidada kõnelusi Kabuliga.

USA president Donald Trump avalikustas augustis uue Afganistani-strateegia, mis hõlmab Ühendriikide vägede suurendamist riigis paarituhande võrra, survet Pakistanile Afganistanis tegutsevate pühasõdalaste redupaikade hävitamiseks oma territooriumil ning sõjaväele õhurünnakute korraldamiseks vabamate käte andmist.

USA soovib NATO liitlastelt sõjaväeinstruktorite arvu suurendamist Afganistanis, mis võimaldaks osal Ühendriikide vägedest keskenduda senisest rohkem Afganistani vägede toetamisele võitluses Talibaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles