Nõukogu on vastu Nord Stream 2 keelavale ettepanekule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami Portovaja kompressorijaam, Portovaja, 06.04.2017
Portovaja kompressorijaam. Sissepääs, värav, aed.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Nord Streami Portovaja kompressorijaam, Portovaja, 06.04.2017 Portovaja kompressorijaam. Sissepääs, värav, aed. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku kohaldada Euroopa Liidu energiaturu reegleid ka avamere gaasijuhtmetele nagu Nord Stream 2, kuid EL-i Nõukogu õigustalitus avaldas plaanile vastumeelt, kirjutab Euractiv.

Komisjoni hinnangul on Nord Stream 2 plaan vastuolus Euroopa Liidu kavaga vähendada sõltuvust Vene gaasist ning toetada Ukrainat. Komisjoni gaasidirektiivi muutmise ettepaneku kohaselt nõutaks, et Euroopa Liidu reeglid kehtiks kõigile gaasijuhtmetele millega gaasi imporditakse.

Seejuures kehtiksid neile reeglid, mis käsitlevad tariife, omandisuhte eraldamist ja teiste operaatorite ligipääsu gaasijuhtmele. Muudatus rakenduks ka olemasolevatele gaasijuhtmetele.

Euractivile lekkinud dokumentidest selgub, et Nõukogu õigustalituse hinnangul pole Euroopa Liidul õigust neid reegleid laiendada gaasitorudele nagu Nord Stream 2, mis läbivad liikmesriigi majandusvööndit. Õigustalitus leidis ka, et Komisjoni ettepanek «ei paku seletust Liidu regulatiivsele võimule majandusvööndis olevate meretrasside üle.»

Komisjoni energia siseturu direktor Klaus-Dieter Borchardt on korduvalt öelnud, et ÜRO mereõiguse konventsiooni (UNCLOS) artikkel 79 lubab Euroopa Liidul laiendada gaasidirektiivi majandusvööndile, kuid Nõukogu õigustalitus sellega ei nõustu. Samuti leiab õigustalitus, et see oleks vastuolus UNCLOS-i artiklitega 56 ja 58.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles