Galerii: Sri Lankal kuulutati välja eriolukord (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sri Lankal kuulutati täna välja riiklik eriolukord, kartes, et riigi keskosas puhkenud moslemitevastased rünnakud võivad levida üle saareriigi, vahendab Independent.

Sri Lanka kuulutas kümneks päevaks välja eriolukorra seoses budistide ja moslemite kokkupõrgetega Kandy regioonis. Eile kuulutas politsei piirkonnas välja ka kodudest väljumise keelu.

Turistide seas populaarsel puhkusesaarel on praeguseks kokkupõrgetes on surma saanud vähemalt kaks inimest, lisaks on budistide ülekaaluga Sinhala rahvamassid rünnanud ja põlema süüdanud mošeesid, moslemitele kuuluvaid poode ja moslemite kodusid.

«Erakorralisel kabinetiistungil otsustati kuulutada kümneks päevaks välja eriolukord, et vältida kogukondade mässu levimist riigi teistesse osadesse,» ütles valitsuse pressiesindaja Dayasiri Jayasekara.

«Samuti otsustati astuda karme samme inimeste vastu, kes Facebooki kaudu vägivallale õhutavad,» lisas ta.

Eestlane Sri Lankal: reisikindlustuse kontrollisin üle

Hetkel Sri Lankal, Colombos viibiv Eesti Meedia juhatuse esimees Sven Nuutmann ütles Postimehele, et loodab, et saab homme saarelt ikka minema lennata.

«Sellist infot, et lennud väljuma ei peaks, mul hetkel ei ole,» ütleb ta, lisades, et kontrollis siiski üle, kas ta reisikindlustuse ikka kehtib.

Ligi kaks nädalat saareriigi lõunaosas puhanud Nuutmann sõitis täna Colombosse jõudmiseks läbi ka probleemse Kandy piirkonna. «Liiklus on tavapäraselt närviline, nagu ikka, aga muud küll aru saada ei olnud,» kirjeldab ta, märkides, et mingeid märke süütatud hoonetest talle silma ei hakanud. «Loodan et kõik laheneb ikka rahulikult.»

Sven Nuutmann.
Sven Nuutmann. Foto: FB

Eriolukorra kehtestamisest riigis sai ta aga teada Eesti uudiseid lugedes. «Siin kohapeal ei tunneta küll midagi,» kommenteerib Nuutmann olukorda.

Paanikat ei täheldanud ta ka teiste turiste seas. «Minu hotelli territooriumil on kõik rahulik,» ütleb ta riigi kaubanduspealinna Colombo kohta, mis asub Kandy piirkonna keskusest ligikaudu 115 kilomeetri kaugusel.

Eestlasele tuli üllatusena ka moslemite ja budistide vaheline hõõrumine. «Me liikusime päris palju ringi ja kõik keda kohtasime olid väga sõbralikud ja tagasihoidlikud,» märgib ta. Hanna-Hulda Reinkort

Pinged kahe kogukonna vahel on viimase aasta jooksul kasvanud. Osa budistidest süüdistavad moslemeid selles, et nad sunnivad inimesi islamiusku pöörduma ning lõhuvad budistilikke arheoloogilisi paiku.

Budistidest rahvuslasi on ärritanud ka Sri Lankasse saabunud Birma moslemitest rohingja varjupaigataotlejad, kus samuti on budistlik rahvuslus tõusuteel.

Välisministeerium: Sri Lankal on hetkel vähemalt 45 eestlast

Eesti välisministeeriumi meedianõuniku Liisa Tootsi sõnul on hetkel end Sri Lankal lühiajaliselt registreerinud 45 eestlast. Abi küsimiseks ei ole aga mitte ükski eestlane välisministeeriumi poole pöördunud.

Et paljud reisijad võivad end jätta ka välisministeeriumi lehel kirja panemata, võib see arv tegelikkuses suurem olla. 

Eesti välisministeerium veel Sri Lankasse mineku kohta hoiatust välja pole andnud, kuid Saksa välisministeerium soovitab turistidel vältida suuri rahvahulki ning meeleavaldusi.

Kuigi rahvamasside kogunemisi ja meeleavaldusi soovitab vältida ka Austraalia välisministeerium, ei näe nad turistide jaoks Sri Lankal erilist ohtu. «Meie ohuhoiatuse tase ei ole muutunud,» seisab Austraalia välisministeeriumi lehel, kus Sri Lanka ohutase on märgitud madalaks ning turistidel soovitatakse säilitada tavapärane valvsus reisil olles. Agaate Antson

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles