Stratosfääris käinud lipp otsib kodu

Henri Zeigo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu asub lipp teaduskeskuse laos, kuid juhataja Andres Juur ja juhatuse liige Pilvi Kolk näeks hea meelega seda tulevikus mõnes muuseumis.
Praegu asub lipp teaduskeskuse laos, kuid juhataja Andres Juur ja juhatuse liige Pilvi Kolk näeks hea meelega seda tulevikus mõnes muuseumis. Foto: Margus Ansu

Teaduskeskus Ahhaa lennutas tänavu 24. veebruaril Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul sinimustvalge lipu stratosfääri. Taevastes kõrgustes käinud trikoloor leiti pärast lendu Läti piiri lähedalt metsateelt ning jõudis leidjate abiga tagasi Tartusse. Nüüd otsib teaduskeskus mäluasutust, kes erilise lipu säilitamiseks oma kogusse võtaks.

Mõte saata lipp 35 kilomeetri kõrgusele tekkis Ahhaa ekspositsioonijuhil Mihkel Sillal. Talle tundus see vääriline viis tähistada riigi 100 aasta juubelit. Ambitsioonika eesmärgi täitmiseks kasutati hea paisumisvõimega ilmaõhupalli – mida kõrgemale see tõuseb, seda mahukamaks muutub. Nii võis koos lipuga stratosfääri jõudnud kera olla enam-vähem sama suur kui mõni väiksemat sorti buss.

Teaduskeskuse juhataja Andres Juur tunnistas, et ettevalmistuste ajal kardeti kõige enam seda, et õhupall koos lipuga maandub lõpuks Venemaal, kust olnuks seda ilmselt üsna keeruline kätte saada. «Nädal enne lendu julgesime pakkuda, et sobiva ilma korral maandub see Põhja-Lätis,» sõnas ta. Lõpuks erineski lipu maandumispaik prognoositust vaid kümne kilomeetri jagu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles