Savisaare panga kahjum küündib 700 000 euroni (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna endise linnapea Edgar Savisaare juhtimisel toimus Ühistupanga asutamine 20. veebruaril 2015. aastal.
Tallinna endise linnapea Edgar Savisaare juhtimisel toimus Ühistupanga asutamine 20. veebruaril 2015. aastal. Foto: Liis Treimann

Tulundusühistu Tallinna Ühistupank kandis möödunud aastal 295 700 eurot kahjumit, koos eelmiste perioodide kahjumiga moodustab ettevõtmise jaotamata kahjum kokku 663 900 eurot.

Ühistupanga korralisel üldkoosolekul 13. märtsil on kavas teha liikmetele ettepanek kinnitada 2017. aasta majandusaasta aruanne ning katta aruandeperioodi ja varasema perioodi kahjum tulevaste perioodide kasumi arvelt, selgub Tallinna linnavalitsuse korralduse eelnõust.

Seisuga 28. veebruar on ühistupanga äriregistris registreeritud osakapital ligi 6,3 miljonit eurot, millest Tallinna linna osalus moodustab 95,7 protsenti. 31. detsembri seisuga oli ühistupanga bilansimaht 7,6 miljonit eurot.

2017. aasta algul jätkus finantsinspektsioonile esitatud krediidiasutuse tegevusloa taotluse menetlemine. Finantsinspektsioon teavitas 5. aprillil ühistupanka, et tegevusloa taotlus jäetakse läbi vaatamata.

Keeldumise põhjusena nimetati, et ühistupank ei ole esitanud Edgar Savisaare kinnitust laitmatu ärialase reputatsiooni kohta ning Edgar Savisaare ja Kalev Kallo süüdistusakte. Finantsinspektsiooni otsuse vaidlustamiseks esitas ühistupank Tallinna halduskohtule kaebuse. Kohtuistung kaebuse arutamiseks on määratud 2018. aasta esimesse poolde.

2017. aasta teisel poolel alustas ühistupank omakapitali investeerimist väikeettevõtetele laenude pakkumise kaudu. Laene väljastati ettevõtluse arendamiseks ja äritegevuse laiendamiseks ning üksnes kinnisvara tagatisel.

Aruandeperioodil vähenes nõukogu liikmete arv seniselt seitsmelt liikmelt viiele. Ühistupanga nõukogust lahkusid Ain Hanschmidt, Jüri Mõis ja Kalev Kreegipuu. Nõukogu varasematest liikmetest jätkasid esimees Mae Hansen, Ahti Kallaste, Hardi Kampus ja Jaanus Murakas. Uue liikmena liitus Katrin Kendra.

Ühistupanga juhatusest lahkusid Katrin Orav ja Roul Tutt. Juhatuse uue liikmena asus tööle Alar Kaljuvere. Juhatus jätkab kaheliikmelisena ja sinna kuuluvad Ülle Mathiesen ja Alar Kaljuvere.

Tallinna linnavalitsus volitab ühistupanga korralise üldkoosoleku päevakorras olevate küsimuste hääletamiseks abilinnapea Kalle Klandorfi. Ühistupanga korralise üldkoosoleku päevakorras on põhikirja muutmine ja uues sõnastuses kinnitamine.

Ühistu edasiseks tegevuseks suuremate võimaluste loomiseks muudetakse põhikirjas ühistu ärinime selliselt, et nimes ei kajastuks sõna «pank» ning kaotatakse põhikirjast nõuded, mis tulenevad otseselt krediidiasutuste seadusest, kuid pole vajalikud tulundusühistuseaduse alusel toimivale ühistule.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles