Soome tuletõrjujad said väljakutse minna Kuud kustutama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu
Kuu Foto: Philippe Huguen/AFP/Scanpix

Soome keskosas Kannonkoski vallas said tuletõrjujad väljakutse, milles teatati, et ühes hoones ja metsas on vist põleng, sest on näha punakat kuma.  

Kannonkoski tuletõrjujate esindaja teatel tuli teade kummalisest põlengust ööl vastu tänast, 7. märtsi kell 2.11, edastab iltalehti.fi.

Tuletõrjujatel jäi mulje, et kuskil süttis keskmise suurusega hoone ja sellise informatsiooniga sõitsid nad kustutustööle.

Valves olnud tuletõrjuja Kim Suokase sõnul reageerisid nad kiiresti, sest hoonepõlengud on ohtlikud ja tuli võib levida teistele hoonetele.

Tuletõrjujad panid sõitmisel sihtkohta tähele, et oli täiskuu, mis oli särav, kuid samas punakas.

Kuu
Kuu Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Scanpix

Tuletõrjujad ei leidnud paigast, kus tulekahju olema pidi, mitte mingit tuld, isegi suitsu mitte. Nad hakkasid uurima, mis võis valehäire tekitada ja juba mõne aja pärast oli selge, et selles saab süüdistada Kuud.

Kuu
Kuu Foto: Philippe Huguen/AFP/Scanpix

Päästetöötajad märkasid, et punaka varjundiga Kuu oli horisondil üsna madalal, tekitades valgusilmingu, et kuskil on tulekahju.

«Mõni aeg hiljem helistas tulekahjust teatanud isik meile tagasi, et tulekahju vist ikka ei ole. Meie mehed tegid kindlaks, et Kuu asend ja punakas valgus jätsid mulje tulekahjust,» sõnas Suokas.

Soome tuletõrje
Soome tuletõrje Foto: MARKKU ULANDER/AFP/Scanpix

Suokas lisas, et sellise Kuu puhul on lihtne eksida, sest kui ta ise sündmuskohale jõudis, jäi talle sama mulje, et on tulekahju.

Kannonkoski tuletõrjujate teatel oli see juhtum, milles neid kutsuti Kuud kustutama erakordne ja esmakordne.

Soome seaduse kohaselt saab määrata ohuolukorra valehäire teinud isikule kuni ühe aasta pikkuse vangistuse.

Suokas lisas, et kuna Maa kaaslane Kuu ei ole inimeste kontrollida age pea alluma meie seadustele, siis ei saa Kuule süüdistust esitada.

«Mis puudutab aga meile tulekahjust teatanud isikut, siis oli see inimlik eksitus. Kuu tekitas paanika,» nentis tuletõrjuja.

Kannonkoski on vald Soomes Lääne-Soome läänis Kesk-Soome maakonnas. Vallas elab 1600 inimest ja rahvastiku tihedus on 3,6 inimest ruutkilomeetri kohta.

Soome Kannonkoski vald om märgitud punasega
Soome Kannonkoski vald om märgitud punasega Foto: wikipedia.org

Kuu on Maa looduslik kaaslane ja lähim taevakeha, mille keskmine kaugus Maast 384 400 kilomeetrit.

Kuu
Kuu Foto: Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles