Idapiiri kallinemine ei maksnud Vaherile ametikohta: Anvelt esitab ta taas PPA juhiks (10)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ja siseminister Andres Anvelt.
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ja siseminister Andres Anvelt. Foto: Tairo Lutter

Siseminister Andres Anvelti sõnul ei ole Elmar Vaher idapiiri ehituse kallinemise juures juhtimisvigu teinud ja ta esitab Vaheri uueks ametiajaks PPA peadirektoriks

Anvelt läheb Vaheri nimetamise protsessiga edasi lähinädala. Anvelt peatas kuu aega tagasi Vaheri nimetamise protsessi, kui selgus, et idapiiri ehitus läheb arvatust 2,5 korda kallimaks.

Siseministeeriumi siseauditi osakond algatas veebruari alguses pärast idapiiri kallinemise selgumist auditi, et selgitada välja idapiiri kallinemisega seotud asjaolud. Anvelt ütles täna pressikonverentsil, et audit ei tuvastanud politsei- ja piirivalveameti poolseid juhtimisvigu idapiiri ehituse ettevalmistamisel.

«Veebruaris 2015 koostatud esialgse hinnakalkulatsiooni valmimise ajal oli infot väga vähe, aega oli vähe ning puudusid usaldusväärsed andmed geodeetiliste tingimiste ja materjalide kohta. Ülesande püstitamisest otsuse tegemiseni oli aega liiga vähe,» ütles Anvelt.

Siseministri sõnul saab idapiiri ehituse ettevalmistusprotsessile ette heita seda, et info hinna muutuste kohta oleks pidanud paremini liikuma. Anvelti sõnul oleks pidanud PPA juhid pidanud siseministeeriumis selgesõnalisemalt ütlema, et piiriehitus läheb oluliselt kallimaks.

«Järelevalve rahaliste kohustuste kohta ei olnud piisav, kuid kõik see pole muutnud idapiiri ehituse hinda ega kiirendanud piiri valmimist. Protsessi käigus tehtud vead olid kommunikatiivsed, mitte sisulised, info liikumine oleks võinud olla. See kõik jättis avalikkusele eksliku mulje, et idapiiri ehitus kallines äkitselt. Rahalist kahju pole riik selle protsessi käigus saanud, küll aga mainelist kahju. Me ei saa öelda, et PPA oleks olnud piiri ehitamise ettevalmistamise hooletu või teinud olulisi juhtimisvigu. Siin on vastutus mõlemal - nii siseministeeriumil kui ka PPAl,» ütles Anvelt.

Auditi juht: kellegi tegevus ei olnud pahatahtlik

Siseministeeriumi siseauditi osakonna juht Tarmo Olgo ütles, et idapiiri ehituse ettevalmistamise protsessi auditi vaheraporti järgi ei selgunud, et kellegi tegevus oleks olnud pahatahtlik.

«Ebakõlad olid info vahetamisel. Siseministeerium ja PPA ei leppinud enne protsessi algust omavahel kokku, millistel asjaoludel ja kuidas infot vahetada,» ütles Olgo.

Tänaseks ei ole idapiiri kallinemise protsessi uurimiseks algatatud audit veel täies mahus valminud. Praegu on olemas auditi vaheraport.

Vaher: me ei rääkinud teadlikult numbritest, kuna need muutusid kogu aeg

PPA peadirektori Elmar Vaheri sõnul on politsei- ja piirivalveamet piiriehituse ettevalmistusprotsessi ajal korduvalt siseministeeriumile teada andnud, et esialgu välja pakutud hind võib muutuda.

«Me ei öelnud teadlikult välja numbreid, kuna need muutusid kogu aeg. Näiteks võib tuua ühe piirilõigu, mille hinnaks pakkus ehitusfirma Nordecon esialgu 5 miljonit eurot, pärast selgus aga, et ehitus läks miljoni euro võrra odavamaks,» rääkis Vaher.

PPA juhi sõnul on nad kogu protsessi vältel siseministeeriumile öelnud, et 2015. aasta veebruaris välja pakutud esialgne hind võib protsessi käigus muutuda ja tegemist on alles esialgsete kalkulatsioonidega. Vaher möönis, et kogu protsessi vältel võinuks olla infovahetus PPA ja siseministeeriumi vahel parem.

PPA juht lausus, et piiriehituse ettevalmistamise käigus ei ole kasutatud raha ebamõistlikult ega suunatud vahendeid valedesse kohtadesse. «Meie jaoks on tähtis, et Eesti ja Euroopa Liit saaksid kaasaegse välispiiri,» ütles Vaher.

Politsei- ja piirivalveamet esitas 1. veebruaril siseminister Andres Anveltile kalkulatsiooni, millest selgus, et idapiiri ehitus osutub arvatust üle 2,5 korra kallimaks. 2015. aasta veebruaris valitsuskabinetile esitatud esialgses hinnangus läinuks idapiiri ehitus maksma 79 miljonit eurot, kuid värskelt valminud ehitusprojektide kohaselt läheb idapiir maksma 179 miljonit eurot.

PPA on öelnud, et ka see kalkulatsioon ei pruugi olla lõplik.

Vahearuande koondkokkuvõte muutmata kujul

EV idapiiri väljaehitamise, tähistamise ja tehnilise valve võimekuse arendamise projekti kallinemine ning viibimine võrreldes 2015. a veebruaris prognoosituga oli tingitud nii ettenägematutest asjaoludest kui ka kiirustamisest projekti ettevalmistamisel, eelarve prognoosimisel ja tähtaegade kavandamisel. Piiriprojekt koostati 2015.a veebruariks ebamõistlikult lühikese tähtajaga ja eelnevatel aastatel kavandatust ambitsioonikam ning visiooni tasemel, kuna puudus usaldusväärne teadmine piiriribal geoloogilistest ja geodeetilistest tingimustest, ehitusmahtudest, kasutatavatest materjalidest ja tehnilistest nõuetest.

Ehitusmaksumus kalkuleeriti sedavõrd üldisel tasemel, et 2015. aasta ehitusmaksumuse kalkulatsioone ei ole võimalik võrrelda 2018. aastal esitatuga. Audit ei tuvastanud PPAs 2015.a veebruaris valitsuskabinetile esitatud materjalide ettevalmistamisel hooletut suhtumist, vastutustundetut tegutsemist ega olulisi juhtimisvigu. Auditist ilmnes, et PPA sai maismaapiiri ehitusmaksumuse olulisest kallinemisest teada 2016. aasta detsembris, kui oli vastu võtnud seitsme piirilõigu projektdokumentatsiooni koos ehituseelarve prognoosidega. Piirilõikude täpsustunud ehitusmaksumuse prognoosist Siseministeeriumi ei informeeritud.

PPA teavitas esimest korda üheselt mõistetavalt ja kirjalikult taasesitatavas vormis idapiiri projekti kallinemisest siseministeeriumi tegevjuhtkonda 01.02.2018. Eelnevalt oli PPA teavitanud mitteametlikult siseministeeriumi piiriprojekti kallinemisest vähemalt kaks korda, rõhutades, et idapiiri väljaehitamise lõplik ehitusmaksumus selgub 2017. aasta lõpus pärast ehitusprojekti valmimist. Audiitorite hinnangul raskendas Piiriprojekti võimaliku kallinemise varasemat teadvustamist asjaolu, et PPA juhtkonnal puudus ajakohastatud detailne tervikvaade idapiiri väljaehitamise tegevustest, nende kavandatud maksumustest ja teostamise tähtaegadest.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles