Rätiku peast visanud iraanlanna saadeti kaheks aastaks trellide taha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rätiku peast visanud iraanlanna
Rätiku peast visanud iraanlanna Foto: AY-COLLECTION/SIPA/AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Kohus määras iraanlannale, kes avalikkuses viskas rätiku peast, protestimaks sellega rätikukandmise kohustuse vastu, kahe aasta pikkuse vangistuse.

Kohtu otsuse tegi teatavaks Teherani peaprokurör Abbas Jafari Dolatabadi, kes isikukaitse seadusele tuginedes ei avalikustanud naise nime ja vanust, kuid lisas, et naine kavatseb alama astme kohtu otsuse edasi kaevata, teatab The Guardian.

Dolatabadi teatel viskas naine hijabi peast Teherani Enghebai tänaval, rikkudes sellega seadust, et naistel on kohustus olla valikes kohtades pea kaetuna.

Rätikuta iraanlanna
Rätikuta iraanlanna Foto: AY-COLLECTION/SIPA/AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Naine saab pärast kolme vanglakuud esitada kohtule palve tingimisi karistuseks. Dolatabadi arvates peaks kohus selle palve tagasi lükkama ja hoidma teda ettenähtud kaks aastat vanglas.

Alates möödunud aasta detsembrist on Iraanis arreteeritud üle 30 naise, kes on avalikkuses demonstratiivselt oma pearätikust loobunud.  Osa neist naistest anti kohtu alla ja neid karistati.

Rätikuteta iraanlannad
Rätikuteta iraanlannad Foto: AY-COLLECTION/SIPA/AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Tavaliselt saavad avalikkuses rätikut mitte kandvad iraanlannad paar kuu pikkuse vangistuse ja umbes 25 dollari suuruse trahvi.

Rätikuta iraanlanna
Rätikuta iraanlanna Foto: AY-COLLECTION/SIPA/AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Iraanis kehtib alates 1979. aasta islamirevolutsioonist seadus, mille kohaselt peavad kõik naised, nii moslemid kui mittemoslemid, kohalikud ja välismaalased avalikkuses rätikut kandma.

Rätiku kandmist jälgib Iraani kombluspolitsei, kuid viimastel aastatel on üha enam neid naisi, kes rätikuseadusele vilistavad.

Rätiku peast visanud iraanlanna
Rätiku peast visanud iraanlanna Foto: AY-COLLECTION/SIPA/AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Iraani meedia teatel langetab enamik autoroolis olevaid naisi rätiku peast õlgadele.

Prokurör Dolatabadi teatel on hakatud roolis olevaid naisi jälgima ja rätikuta naiste autod konfiskeeritakse.

«Me ei saa lasta anarhial vohada. Võib juhtuda, et mõnel naisel on rätik lohakalt ja lõdvalt peas, seda naist ei karistata, kuid karistada tuleb kõiki neid naisi, kes seavad rätiku kandmise kohustuse kahtluse alla,» lausus Dolatabadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles