Taani leiutaja: sõitsin Walli surma järel allveelaevaga ringi ja kaalusin enesetappu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Madsen.
Peter Madsen. Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Rootsi naisajakirjaniku Kim Walli mõrvas süüdistatav Taani leiutaja Peter Madsen eitas täna alanud kohtuprotsessi käigus tegu.

Prokuratuuri veendumuse kohaselt tappis Madsen eelmisel aastal oma allveelaevas rootslannast ajakirjaniku Kim Walli. Prokuratuur nõuab mehele eluaegset vangistust.

Taani prokurör Jakob Buch-Jepsen esitas jaanuaris Madenile süüdistuse, milles väitis, et mees lõikas oma eraallveelaeval läbi ajakirjaniku kõri või kägistas ta surnuks. Lisaks mõrvale süüdistatakse leiutajat Walli surnukeha rüvetamises. Prokuröri sõnul peksis Madsen Walli ja pussitas teda korduvalt genitaalpiirkonda. 

Madsen väitis täna kohtus, et Walli surma põhjustas allveelaevas ootamatult langenud rõhk. Tema sõnul langes mootoririimis rõhk ajal, mil mees oli laevatekil ja naine allveelaeva sisemuses. Selle tagajärjel sattusid mürgised aurud allveelaeva sisemusse. Madseni sõnade kohaselt tähendas see, et tal polnud tekkinud vaakumi tõttu võimalik luuki avada.

Leiutaja sõnade kohaselt üritas ta 5-15 minuti jooksul läbi luugi Wallile selgitada, kuidas mootor seisma panna. «Kui ma viimaks luugi avada sain, paiskus mulle näkku soe õhk. Leidsin ta elutult põrandal lebamas. Kükitasin ta kõrvale ja lõin vastu põski, et teda äratada,» sõnas Madsen.  

Seejärel sõitis Madsen enda sõnul mõned tunnid allveelaevaga ringi ja kaalus enesetapu sooritamist. Pärast seda olevat leiutaja Walli surnukeha kõrvale paariks tunniks magama heitnud. 

Madseni sõnul teadis ta juba varem, kuidas elude päästmise nimel jäsemeid amputeerida. Leiutaja hinnangul polnud naise tükeldamine kuigi suur asi. 

«Ma ei saa aru, kuidas see tol ajal oluline oli. Ta oli surnud,» ütles mees kohtus väikese muigega. «Proovisin seda esmalt käega, see läks kiiresti...see läks väga kiiresti,» kirjeldas mees.  

Ajakirjanikud ja istungil osalejad kogunemas Taani pealinnas Kopenhaagenis asuva kohtumaja ette.
Ajakirjanikud ja istungil osalejad kogunemas Taani pealinnas Kopenhaagenis asuva kohtumaja ette. Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Madsen väidab, et Walli surm oli õnnetus, millega tal polnud midagi pistmist. Esialgu rääkis ta politseile, et allveelaeva luuk kukkus Wallile kogemata pähe. Peahaava aga ei leitud. Küll on ta tunnistanud hukkunu tükeldamist ja kehaosade merre heitmist.

Naine jäi kadunuks 10. augustil, viimati nähti teda Madseni isetehtud allveelaevaga sõitma minnes.

Kim Wall. 
Kim Wall. Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS

Prokurörid esitlesid kohtule tõendeid, mis tekitavad küsimusi Madseni vaimse tervise kohta. Nimelt oli leitud väidetavalt Madsenile kuuluv kõvaketas, kus oli mitmeid videoklippe, millel oli näha naiste piinamist ja tapmist. Madseni sõnul ei kuulunud kõvaketas talle.

Kuigi Walli ega Madseni telefone ei leitud, siis suutsid uurijad osaliselt nende sisu taastada. Saatusliku päeva hommikul ja ka mõni nädal varem olevat Madsen internetist otsinud videoid, kus naise pea otsast lõigatakse.

Prokuröri sõnul selgus ekspertiisi käigus, et Walli kopsud reageerisid justkui poleks ta järsku hapnikku enam kätte saanud. Selle võis tema hinnangul põhjustada kas pea otsast lõikamine või kägistamine.   

Joonistus kohtuprotsessist. Peter Madsen (vasakul) ja prokurör Jakob Buch-Jepsen (püsti).
Joonistus kohtuprotsessist. Peter Madsen (vasakul) ja prokurör Jakob Buch-Jepsen (püsti). Foto: Anne Gyrite Schütt/AP/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles