Video: luudeuuringu kohaselt suri ümbremaailmalennul kadunuks jäänud Amelia Earhart Nikumaroro saarel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Kuulsa ameeriklannast lennunduspioneeri ja naislenduri Amelia Earharti kadumismõistatuse lahendamisele astuti samm lähemale, kuna Vaikse ookeani Nikumaroro saarelt leitud inimluude andmeid uuriti uuesti ja 99-protsendise tõenäosusega kuuluvad need tuntud lendurile.

Earhart ja ta kaaspiloot Fred Noonan jäid kadunuks 2. juulil 1937 kui nad olid oma ümbermaailmalennul Vaikse ookeani kohal, teatab newsmax.com.

Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: TNS/Miami Herald/TNS/Sipa USA/Scanpix

USA mere- ja õhuvägi otsis kadunuks jäänuid, kuid ei leidnud. Küll aga leiti 1940. aastal Vaikses ookeanis asuvalt Nikumaroro saarelt viiteid, et seal on aset leidnud lennuõnnetus. Saarel oli king, osa sekstandi kastist, benediktiinipudel ja lõkkekoht. Lisaks leiti saare rannalt lennukidetaile.

Nikumarorolt leitud metallitükk, mis võib pärineda Amelia Earharti lennukilt
Nikumarorolt leitud metallitükk, mis võib pärineda Amelia Earharti lennukilt Foto: TIGHAR/REUTERS/Scanpix

Saarelt kaasa võetud luid uuris 1941. aastal arst D.W. Hoodless, kelle arvates kuuluvad luud keskealisele jässaka kehaehitusega mehele.

USA Tennessee ülikooli antropoloogiakeskuse kriminalistikalabori teadlased eesotsas antropoloog Richard Jantziga uurisid Nikumarorolt leitud luude kohta käivat informatsiooni uuesti, kasutades tänapäevast teadustehnoloogiat ja uurimismeetodeid.

Nikumarorolt leitud luud on kadunud, kuid 1941. aasta uuringu materjalid, nii dokumendid kui fotod on alles.  

Nüüdse uuringu kohaselt ei andnud aastakümneid tagasi tehtud luudeuuring õiget tulemust. Nimetatud luud kuuluvad naisele, 99-protsendise tõenäosusega Earhartile.

Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Jantzi uuring keskendus saarelt leitud koljuosale, õla-, küünarvarre- ja sääreluule, võttes appi fotod Earhartist, millel naise keha, käte ja jalgade pikkust on selgelt näha. 

Osa Nikumaroro saarelt leitud luudest
Osa Nikumaroro saarelt leitud luudest Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

«1940. aastatel ei olnud luude krimiantropoloogiline uurimne veel nii kaugele arenenud kui tänapäeval. Luude pikkus ja leiukoht viitavad, et väga suure tõenäosusega kuuluvad need Earhartile,» teatas antropoloog.  

Jantzi sõnul ei ole kuskil leidnud kinnitust legend, et Nikumaroro saarele sattusid 1929. aastal meremehed, kelle laev uppus ja nad surid seal nälga. Samuti ei ole need luud mõne Vaikse ookeani saare põliselaniku omad, kes oma kanuuga sõites tormiga sinna sattus ja hukkus.

«Meie analüüs kinnitas, et Nikumaroro luud sobivad Earhartiga, mitte aga ülejäänutega, keda võrdlusena uuriti. Seega saan üsna kindlalt öelda, et need on Earharti omad. Ta ei hukkunud Vaikses ookeanis, vaid jõudis saarele,» selgitas antropoloog.

Nikumaroro
Nikumaroro Foto: wikipedia.org

Amelia Mary Earhart (sündinud 24. juulil 1897; jäi kadunuks 2. juulil 1937) oli USA lennunduspioneer ja naisõiguste kaitsja.

Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Ta oli esimene naine, kes pälvis USA lennuväe teeneteristi (Distinguished Flying Cross) selle eest, et lendas 21. juulil 1932 esimese naisena üle Atlandi ookeani.

Amelia Earhart ajalehe esiküljel
Amelia Earhart ajalehe esiküljel Foto: Rights Managed/John Frost Newspapers/Mary Evans/Scanpix

Ta tegi mitmeid teisi lennurekordeid ja kirjutas oma lennukogemustest ka raamatuid, olles samuti naispilootide organisatsiooni Ninety-Nines esimene president.

Earhart jäi kadunuks 1937. aastal oma ümbermaailmareisil Vaikse ookeani kohal lennates, olles teel Paapua Uus-Guineast Hawaii ja Austraalia vahel asuvale Howlandi saarele.

USA kohus tunnistas ta surnuks 5. jaanuaril 1939.

Amelia Earhart oli alates 1931. aastast abielus ärimees George Putnamiga, kes ta lendamisprojekte rahaliselt toetas.

Amelia Earhart ja George Putnam
Amelia Earhart ja George Putnam Foto: Personalities/?2004 TopFoto/Scanpix

2009. aastal valmis film Amelia Earhartist pealkirjaga «Amelia», seal mängis peaosa Hillary Swank.

Hilary Swank kehastas 2009. aasta filmis «Amelia» Amelia Earharti
Hilary Swank kehastas 2009. aasta filmis «Amelia» Amelia Earharti Foto: AMELIA./Topfoto / Foxsearchlight Picture/Scanpix

Vaikse ookeani lääneosas asuv Nikumaroro on osa Kiribatile kuuluvast Phoenixi saarestikust.

Tegemist on kolmnurkse koralliatolliga, mille keskel on merelaguun. Saare pikkus on 7,5 kilomeetrit ja laius 2,5 kilometrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles