Soome lahel sattus neljapäeva päeval merehätta Panama lipu all seilav kaubalaev (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt õnnetuspaigalt.
Pilt õnnetuspaigalt. Foto: Soome piirivalve

Soome lahel Suuresaare lähistel sattus neljapäeva päeval merehätta Panama lipu all seilav kaubalaev Glory Hongkong, mis oli teel Peterburi. Öösel hakati alusest vett välja pumpama. Reede pärastlõunaks on laeva juurde jõudnud puksiirlaev Atlas, mis on valmis lekkiva aluse sadamasse vedama.

Kuivlastilaev Glory Hongkong sattus Soome lahel merehätta, kui selle masinaruumi tungis vesi. Nüüdseks on olukord stabiliseerunud ning laeva omanikettevõtte peab pukseerimise üle läbirääkimisi. Glory Hongkong veetakse tõenäoliselt slepis Tallinna, kirjutas väljaanne Ilta-Sanomat, viidates Soome piirivalve päästekeskuse juhile Pekka Lehtosele.

Laeva juures on Soome jäälõhkuja, Soome piirivalvekaater ja Eesti piirivalvelaev Kindral Kurvits.

Soome lahel Suursaare lähedal merehätta sattunud kaubalaeva olukord on stabiilne, teatas Soome rannavalve reede hommikul Twitteris.

Leket kaubalaeval Glory Hongkong hoitakse pumpade abil kontrolli all. Rannavalve teatel peab laeva omanikfirma läbirääkimisi laeva pukseerimise üle.

Panama lipu all sõitva laeva 22-liikmelist meeskonda abistasid ööl vastu reedet Soome rannavalve ja Kymenlaakso päästeteenistuse töötajad. Peterburi teel olnud laev hakkas lekkima neljapäeval, kui alus oli rahvusvahelistes vetes.

Õnnetusest teatati kell 12.41

Soome piirivalveameti Helsingi merepäästeosakond sai neljapäeval kell 12.41 hädateate, et Peterburi teel olnud kaubalaeva masinaruumis on tunginud vesi. Info kohaselt oli vett umbes kuue meetri jagu, kaubalaeval 22 inimest ja nende elud ei ole otseses ohus. 

Aluselt anti teada, et masinaruumi uksed on tihedalt kinni ja vesi ei pääse edasi. Laevalt tulnud teate kohaselt tuli vett masinaruumi mereveekaevust. Puudus info, et laev oleks karile või millelegi otsa sõitnud. Laev on jagatud veekindlateks sektoriteks nii, et isegi kui masinaruum täitub veega, siis alusele ei ole uppumisohus, vahendab Soome piirivalveamet. «Kõik on kontrolli all nüüd. Saan kinnitada, et laeva oli tunginud vesi,» kinnitati eile õhtupoolikule Postimehele Soome politseist. 

Kõigepealt alarmeeriti kaubalaevale kõige lähemal olnud Arctica OY jäämurdjat Nordica, piirivalveameti merepäästekopterit ja valvelaeva Tursas.

Panama lipu all sõitev kaubalaev oli õnnetushetkel Suursaarest lääne pool rahvusvahelistes vetes.

Kurvits tõttas appi 

Eesti politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuuri pressiesindaja sõnul suundus Soome rannavalve palvel laevale appi ka piirivalvelaev Kindral Kurvits. Päästeoperatsioonis on valmis osalema ka politsei- ja piirivalveameti lennusalga kopter. 

Ida prefektuuri pressiesindaja Leana Loide ütles neljapäeval kella 22.30 paiku Postimehele, et piirivalvelaev Kindral Kurvits väljus õhtul Kunda sadamast ning on suundumas avariilise laeva lähistele. Piirivalvelaev jääb sinna turvalisust tagama kuni reede hommikuni, mil hakatakse Glory Hongkongi sadamasse pukseerima.

«Kella 5 paiku hommikul peaks Glory Hongkongi juurde saabuma puksiir, mis toimetab kaubalaeva sadamasse,» ütles Loide. Pressiesindaja lisas, et praegu pole veel teada, millisesse sadamasse kaubalaev pukseeritakse, kuid ühe võimalusena oli kaalumisel Tallinn.

Soome piirivalveamet teatas kella neljapäeval kella 17.35 paiku, et Soome piirivalve on jätkuvalt valmis meeskonda evakueerima.

Soome rannavalve teatel merehätta sattunud kaubalaeval kütuselekke ohtu ei ole. «Laevalt ei leki merre kütust ega midagi muud,» ütles piirivalveameti merepäästejuht Tommi Karppi uudisteagentuurile STT.

Vee tungimise laeva võis põhjustada rike torustiku ning oli kindel, et omal jõul alus edasi liikuda ei suuda. 

Kella 23.50 paiku teatas Soome piirivalve, et Glory Hongkongist alustati vee väljapumpamist. Operatsiooni aitavad läbi viia jäämurdja Nordica ja valvelaev Tursas. Lisaks Soome piirivalve merepäästekopterile on valmis seatud Soome kaitseväe helikopter NH90 ning Eesti politsei- ja piirivalveameti merepäästekopter.

Tegemist on 179,89 meetri pikkuse 2012. aastal ehitatud laevaga. Laev on Suursaare lähistel paigal olnud alates kella poole 12st. 

Foto: marinetime
Foto: MarineTraffic

Vaata laeva liikumist otse:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles