Trump kiitis vastuolulised terase- ja alumiiniumi imporditollid heaks (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Chris Kleponis/ CNP/MPI/Capital Pictures/Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastas neljapäeval sügavalt vastuolulised tollitariifid, eirates hoiatusi üleilmse kaubandussõja eest ja proteste liitlastelt Euroopas ja kodumaal.

Trump kiitis heaks 25-protsendise imporditolli terasele ja 10-protsendise alumiiniumile, meetmed jõustvad 15 päeva pärast, teatas Valge Maja.

Uued tollimaksud ei puuduta esialgu Kanadat ja Mehhikot, märkis ametiisik, lisades, et julgeoleku- ja kaubanduspartnerid võivad meetmete vältimise üle läbi rääkida.

«Me kavatseme olla väga õiglased, väga paindlikud,» ütles Trump ise varem neljapäeval.

Kui kolmepoolsed kõnelused Põhja-Ameerika vabakaubandusleppe (NAFTA) üle laabuvad edukalt, siis imporditolle Kanadale ja Mehhikole ei määrata, ütles Trump. Samuti võib USA säästa Austraaliat.

«Meil on väga lähedased suhted Austraaliaga, meil on Austraaliaga kaubanduse ülejääk, suurepärane riik, pikaajaline partner, me teeme midagi nendega,» ütles Trump

«Me teeme midagi ka mõnede teiste riikide suhtes,» lisas president.

Trump teatas eelmisel nädalal, et allkirjastab sel nädalal tollitariifid odavale terase- ja alumiiniumiimpordile, mis kahjustavad USA tootjaid.

USA kaubanduspartnerid, nende seas Euroopa Liit ja Hiina, on uued imporditollid hukka mõistnud ning lubanud nende kehtestamisel astuda vastusamme.

EL hoiatas Trumpi, et kui see vabastab terase- ja aluminiinumi imporditollidest mõne liikmesriigi, näiteks Ühendkuningriigi, tähendaks see vabastust kogu ühenduse jaoks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles