Urmas Klaas ingliskeelses meedias: Tartu on puidu väärindamiseks sobiv koht (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Klaas
Urmas Klaas Foto: Sille Annuk

Puidu rafineerimistehase ehitamise plaanidele tugevat vastuseisu üles näidanud Tartu linnapea Urmas Klaas on ajalehele The Baltic Times hiljuti antud intervjuus avaldanud puidutööstustele poolehoidu.

Klaas ütles ingliskeelsele väljaandele, et kui info- ja kommunikatsioonitehnoloogia sõltub peaaegu täielikult Tartu intellektuaalsest potentsiaalist, siis biomajanduse arengut toetavad lisaks teadmistele ka kohalikud loodusvarad.

«Metsad ja põllumajandusvarad võimaldavad kohalikel ettevõtetel tegeleda alates puidutöötlusest ja biokütusest ning lõpetades biomaterjalide ning puhta tehnoloogiaga. See uus majandus on uus väljakutse Tartule, mis omab piirkonna keskusena enda ümbruses palju loodusvarasid,» ütles Klaas.

Mullu kevadel kinnitas Klaas, et elukeskkond on Tartu linna ja inimeste jaoks kõige suurem väärtus ning selles on väga kandvaks jõuks Emajõgi. Tema sõnul panustab linn jõe äärde puhkealade rajamisse, kuid sellest pole tolku, kui jõgi oleks mingil põhjusel sellises seisus, et inimesed sinna enam minna ei taha. «Miljardi euro eest uut jõge ei tee,» nentis Klaas.

Ta lisas, et muidugi on Tartusse vaja töökohti, kuid neid ei saa tekitada keskkonna hinnaga.​

«Keskkonnaohutut keemiatehast ei ole olemas. Ka kõikide keskkonnanormatiivide järgimise ja tehase rajamisel parima võimaliku tehnoloogia kasutamise korral kaasneb puidurafineerimistehase tegevusega kahjulik mõju keskkonnale. Siit jõuame paratamatu tõdemuseni: tehast on Emajõe äärde võimalik rajada vaid Emajõe ja Peipsi järve seisundi arvel ning Ida-Eesti vesikonna veemajanduskavast tulenevaid eesmärke eirates. Ehk siis erandeid tehes,» kirjutas Klaas hiljutises arvamusloos.

Urmas Klaas ütles reede õhtul Postimehele, et see, et Tartu lähedal on küllaldaselt loodusressursse, on kõigile teada. Nagu ka see, et linnas on küllaldaselt vaimset potentsiaali. «Aga kõiki tehaseid, olgu see puidutöötlemine või midagi muud, tuleb rajada kooskõlas keskkonnanormidega,» märkis Klaas.

«Eriplaneering, mis on valitud rafineerimistehase rajamiseks, ei ole sobiv instrument. Selles on küsimus,» rõhutas linnapea. Praegu on linnapea sõnul projektiga teerullina kohalikest omavalitsustest üle käidud.

Klaas lisas, et eeskuju tuleks võtta Tartu piirkonnas juba tegutsevatest puidutööstustest, mis pole keskkonnanõuetega vastuolus. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles