Kuressaare haigla hakkab ravima alkohoolikuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palat. Pilt on illustreeriv.
Palat. Pilt on illustreeriv. Foto: LAURI KULPSOO/PM/EMF

Tervise Arengu Instituudi (TAI) korraldatud riigihanke võitnud SA Kuressaare Haigla hakkab juulist pakkuma alkoholismiravi, kirjutab Saarte Hääl.

TAI korraldas riigihanke, et leida Euroopa Sotsiaalfondi rahastatavasse programmi «Kainem ja tervem Eesti» senisest rohkem teenuse osutajaid. «Meid kvalifitseeriti ja tunnistati edukaks - nüüd on veel tarvis leping sõlmida,» ütles SA Kuressaare Haigla juhatuse liige Märt Kõlli. «Ka Saaremaal on inimesi, kel on alkoholiprobleem ning kes tahavad seda muuta.»

Kõlli sõnul hakkavad Kuressaare haiglas alkohoolikuid ravi saama psühhiaatriaosakonnas psühholoog Pirgit Põllult õdedelt ja psühhiaater Ellu Eikilt. «Psühhiaater on pigem väiksema koormusega meeskonnaliige,» märkis Kõlli.

Summa, mille eest Kuressaare haigla teenuseid pakkuma hakkab, on 16 000 eurot aastas. «See, kui paljud inimesed ravi saavad, sõltub neistinimestest ja nende vajadustest,» rääkis Kõlli. "Teenuseid on ju erinevaid."

Ravi eesmärk on saavutada patsiendi kainus või vähendada joodavaid alkoholikoguseid ning ära hoida tagasilangusi. «Selle TAI programmi puhul hinnatakse igasugust positiivset tulemust,» rääkis Kõlli. «Edulooks saab ju pidada sedagi, kui tänu sellele programmile väheneb inimese viiepäevane napsitamine  nädalas kahele päevale.»

Kogu raviprotsessi jooksul – keskmiselt pool aastat kuni aasta – motiveeritakse patsienti ravi mitte katkestama. Patsiendi nõusoleku ja võimaluse korral kaasatakse parema ravitulemuse saamiseks raviprotsessi ka patsiendi lähedased. Libastumised ja tagasilangused ei ole vastunäidustus ravi jätkamiseks või uuesti alustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles